• Suomi
  • English

Yrityskehittäjien syyspäivillä uutta oppia ja yhteistyöverkostoja

11.10.2021

Yrityskehittäjien syyspäivät järjestettiin 6. kerran tällä kertaa Riihimäellä 7.-8.10.2021. Ajankohtaisena teemana oli Kiertotalous käytännössä ja järjestävänä tahona Seutukaupunkien yritysverkostot-hanke.  Teeman ympärille olikin saatu monipuolinen kattaus yritysvastuullisia yrityksiä aina pörssiyhtiöstä pienempiin startupeihin asti.

Ensimmäinen puheenvuoro alkusanojen jälkeen kuuluikin Suomen ympäristöopisto Syklin rehtorille Mia O´Neilille, joka kertoi kattavasti voittoa tavoittelemattoman osakeyhtiön toiminnasta. Esitys sain varmasti monen kuulijan innostumaan Syklin toiminnasta. Uskon että olen myös itse Miaan yhteydessä yritysvastuullisuutta käsittelevän HYBRIDI-hankkeen tiimoilta. Sen verran vakuuttunut olin toiminnan laadukkuudesta. Heiltä on mahdollista tilata myös päästölaskentaa ja hiilijalanjäljen mittauksia, johon sisällytetään aina myös kokonaisvaltainen koulutus riippuen aiheesta.  Puheenvuoro sisälsi myös innostavan ja mielenkiintoisen ajatuksen hiilijalanjälkeä kompensoivan kädenjäljen, jonka avulla yrityksen on helpompi sisäistää kokonaisvaltaisemmin yrityksen toiminnan ympäristövaikutuksia. Sykliltä on myös mahdollisuus tilata täsmäkoulutuksia melkeinpä aiheesta kuin aiheesta kiertotalouteen liittyen. Erityisesti yritysneuvojille suunnattu Pallo haltuun -koulutus oli tämän kertaisen yleisön suosikki.

Seuraava puhuja Riihimäen tilat ja kehitys Oy:n Juha Liukkonen sai varmasti yleisön vakuuttuneeksi Riihimäen vetovoimasta ja mahdollisuuksista yrittäjän näkökulmasta. Kaupungin maantieteellinen sijainti on varmasti omiaan vetämään alueelle työssäkäyviä lapsiperheitä ja uusia yrityksiä edullisen hintatason vuoksi. Lisäksi Juha lupasi yrittäjälle helpon kommunikaatioväylän sekä kaupungin päättäjiin, että sopivien yritysten toimitilojen hankintaa. Riihimäki olikin oiva kohde tällä kerralla yrityspäiville, sillä Riihimäellä on pitkät juuret teollisuudelle ja yritystoiminnalle. Esityksessä suositeltiin myös seuraavia osoitteita, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos liiketoiminta Riihimäellä houkuttelee: http://www.riihimantila.fi ja http://www.alinhankinta.info

 

Todella innostava ja omaleimainen puheenvuoro kuultiin myös untuvatuotteita valmistavalta Joutsen Finland Oy:n toimitusjohtaja Matias Kotkasaarelta. Yrityksellä on iskevä slogan ”maailman puhtaimmat untuvatuotteet.” Ajatusta ovat ehkä vaalineet jo tiedostamattaan yrityksen perustajat Marius ja Saima Pedersen perustamisvuonna 1936, jonka jälkeen yritys on säilynyt suomalaisena perheyrityksenä. Niin vakuuttuneeksi toimitusjohtajan sanat saivat ainakin allekirjoittaneen, että olihan sitä suunnattava tilaisuuden jälkeen yrityksen Riihimäellä sijaitsevaan tehtaanmyymälään hankkimaan ikioma untuvatakki, jossa on maailman puhtaimmat untuvat. Joutsen-tuotteet ovat kiertotalousajattelun näkökulmasta lihatuotannon sivutuotteena syntyvää sivuvirtaa ja eläviä lintujen höyheniä tai untuvia ei yrityksessä käytetä. Lisäksi yritys huomioi eläinten oikeudet ja niiden toteutumisen tuotantoketjussaan. Tuotteilla on myös allergia-, iho- ja astmaliiton allergiatunnus, joten tuotteet henkivät vakuuttavalla tavalla suomalaisuutta, laatua ja vastuullisuutta kaikissa muodoissaan.

Saimme nauttia päivän mittaan toinen toistaan mielenkiintoisempia puheenvuoroja, joista seuraava puhuja olikin Fortum Recycling and Waste Solutionin Mikko Koivuniemen esitys muovien kierrätyksestä. Muovijalostamo on osa kiertotalouskylää (RiiCycle), mutta nimensä mukaisesti siellä jatkokäsitellään ainoastaan muovijätteitä. Esitys sisälsi myös mielenkiintoisia yksityiskohtia muovin jatkojalostusmahdollisuuksista.  Elintarvikkeiden pakkausmateriaaleiksi tai lääketeollisuuden käyttöön kierrätysmuovi ei sovellu, mutta moneen muuhun tuotteeseen kierrätysmuovi sitten onkin sopiva vaihtoehto. Seuraavana päivänä teemaan liittyi myös Wimao Oy:n start-up, jonka tukena Fortum on alkumetreillä seissyt.

Illalla nautimme taidokkaasta Riihimäen teatterin musiikkiesityksestä elävien taiteilijoiden muusikko-näyttelijöiden Elisa Laihon ja Katja Peacockin tahdittamana ja sekä maittavan illallisen, jonka jälkeen olikin aika siirtyä yöpuulle, sillä seuraavana päivänä meitä odottikin jo tutustuminen paikalliseen Würthin logistiikkakeskukseen.

Aamulla herätyskello soi ajoissa ja lähdimme yhteiskyydeillä kohti Würthia. Perille saavuttuamme meitä odottikin mukava joukko yrityksen edustajia, jotka ohjasivat meidät auditorioon kuulemaan mielenkiintoisen tarinan alun perin saksalaisesta perheyhtiöstä, joka oli myös Suomeen perustettu perheyrityksenä, vaikka konserni on edelleen saksalaisten omistama. Päivän mittaa kuljimme läpi logistiikan nykyaikaisen ja voisi ehkä sanoa jopa ultramodernin kehityskaaren. Näimme pakkausrobotin, joka henkeäsalpaavasti pakkasi toimitukseen asiakkaiden tilaamia tuotteita niin, että lopulta pakkaus oli siinä kunnossa, että kylkeen tarvittiin enää postileima. Aikaa yksittäisen paketin sisällön keräykseen, pakkaukseen ja ulosleimaukseen kului n. 3 minuuttia.  Futuristinen ja haltioitunut olo riipaisi varmasti jokaisen osallistujan mieltä.

Muovinkierrätyksestä kuulimme myös lisää perjantaina, kun Wimao Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Minna Sipi astui estradille. Wimaon liiketoimintaa kehitetään Riihimäellä yhdessä Fortumin kanssa tai toinen toistaan tukien. Wimaon tarina on lähtenyt liikkeelle Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston saamien projektirahoituksien turvin, joista erityismaininnan saivat Business Finland ja EU-projektit. Tällainen yritys on juuri tässäkin mielessä mielenkiintoinen avaus osaksi suomalaista yrityskenttää. Yrityksen ajatuksena on olla alan globaali toimija heti jo syntyessään. Ensimmäisiä tuotteita onkin jo saatu markkinoille mm. Stora Enson hylsytappeina ja pihakivinä. Jännittävää on seurata, kuinka tällainen yliopistolähtöinen yritys lähtee kehittymään uraauurtavana lippulaivana kohti menestystä.

Auditoriossa kuulimme vielä Kari Halosen puheenvuoron ERS Kelapalautuksen liiketoiminnasta koskien käytettyjä sähkökaapelikeloja. Yritys on perustettu vuonna 2009 ja tasaista kasvua on tullut liiketoiminnalle vuodesta toiseen tämän jälkeen. Tulevaisuuden suunnitelmissa on perustaa Riihimäen yksikön lisäksi Ouluun oma palautuspiste. Tällä hetkellä yrityksen liikevaihto on noin 5 miljoonaa euroa ja tulevaisuuden kasvusuunnitelmat vaikuttavat oikein hyviltä. Kari kertoi, että yrityksen liiketoiminta on yksinkertaisesti ostamista ja myymistä sekä samalla erinomainen esimerkki kierrätyksestä ja ekologisuudesta. Hienoimmat ideat ovat yksinkertaisia vai miten sen voisi muotoilla – keep it simple!

Kokonaisuutena tämän vuotiset valtakunnalliset yritysneuvojien syyspäivät onnistuivat erinomaisesti ja toivottavasti toiminnalle on luvassa jatkoa. Osallistujille tilaisuus on ainutlaatuinen mahdollisuus verkostoitua valtakunnallisesti ja kuulla ajankohtaista tietoa yrityskentän tilanteesta ajankohtaisilla teemoilla. Myös ensikertalaiselle tämä oli koulutuksellisesti erittäin antoisa ja uusia mielenkiintoisia ja varmasti hyödyllisiä tuttavuuksia tuli solmittua – kiitos järjestäjille ja osallistujille!

 

HYBRIDI – Mikroyrittäjien yritysvastuullisuuden vahvistaminen vertaisverkoston kautta

Oulun yliopiston ja Turun yliopiston yhteistyö Satakunnassa

Projektitutkija Sari Liikala

050 453 0089, sari.liikala@oulu.fi

 

Comments are closed.