• Suomi
  • English

Yrittäjyyskasvatuksen suuntamerkkejä

Mitä kaikkea yhteen päivään voikaan mahtua! Maakunnallisen yrittäjyyskasvatusstrategian julkistaminen, Nuori yrittäjä -messut, NY Uskalla yrittää -semifinaali, koulutusta opettajille, palkintojen jakamista, opetus- ja kulttuuriministerin vierailu, kohtaamisia, uusia ideoita. Paljon positiivista tekemistä. Paljon rohkeutta ja innostusta. Yrittäjyyskasvatuksen superpäivä Oulun yliopiston pääkampuksella 22.2.2016 oli kuin avoin ikkuna yhteisen tekemisen tuloksiin. Pohjois-Pohjanmaan maakunnan monet toimijat ovat tehneet paljon työtä yrittäjyyskasvatuksen edistämiseksi.

Yhteistä tekemistä voisi kuvata Aaro Hellaakosken mietelmällä vuodelta 1946: Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki. Työtoverini johdolla olemme tehneet latua umpihankeen tai ainakin laittaneet suuntamerkkejä maastoon muiden kulkijoiden löytöretkiä varten. Mukana on ollut iso porukka tiedustelijoita, kokeilijoita ja oppaita. Olemme tarvinneet monien sitoutumista, asiantuntemusta, luovuutta ja innostusta.

Yrittäjyyskasvatus_kansi

Pohjois-Pohjanmaan nuoret tekevät tulevaisuuden on maakunnallisen yrittäjyyskasvatuksen visio. Nuoret ovat rohkeita osaajia, jotka haluavat tehdä Pohjois-Pohjanmaasta maailman parhaan paikan elää, tehdä töitä ja yrittää. He rakentavat alueelle kestävää tulevaisuutta myös kansainvälisiä mahdollisuuksia hyödyntäen.

Tuon vision olemukseen sopii hyvin julkistamistilaisuudessa puheenvuoron käyttäneen yrittäjän viesti: Unelmoi, uskalla ajatella ja rohkaise muitakin unelmoimaan. Tartu sitten unelman toteuttamiseen, yritä. Aina, kun yrittää, onnistuu. Aina pääsee eteenpäin. Unelmoi, yritä, onnistu.

Strategian ja toimintaohjelman keskeisenä tavoitteena on yrittäjyys- ja työelämätaitojen vahvistaminen, yrittävän kulttuurin rakentaminen ja yrittäjyyden oppimisympäristöjen kehittäminen. Se tarkentaa ja täydentää valtakunnallisissa opetussuunnitelmissa olevia yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita.

Tekemistä ja sitoutumista tarvitaan edelleenkin. Innostavan yrittäjyyskasvatuksen toteuttaminen on koulutusorganisaatioiden johdon, henkilöstön, yhteistyökumppaneiden ja oppijoiden yhteinen tehtävä. Maakuntaliitto sekä maakunnan Koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyöryhmä tukevat omalta osaltaan strategian toimeenpanoa ja seuraavat sen onnistumista.

Lue lisää www.minunpolkuni.fi

Eija-Riitta Niinikoski, kehityspäällikkö,
Oulun yliopisto, Oulun Eteläisen instituutti 30.3.2016

Comments are closed.