• Suomi
  • English

Video > 10 000 sanaa?

Videoiden merkitys yhteydenpidossa ja viestinnässä lisääntyy koko ajan. Esittely- ja tuotevideo viestii varsinaisen asian lisäksi myös esim. yrityksen toimintaperiaatteista ja tyylistä. Videoneuvottelu mahdollistaa tiiviimmän yhteydenpidon ja säästää aikaa. Livevideo sopii hyvin laajemmalle ryhmälle kohdennettavaan viestintään, esim. yrityksen tiedotustilaisuus eri paikkakunnilla sijaitsevalle henkilöstölle. Livevideo toimii hyvin myös erilaisten tapahtumien välittämisessä netin kautta. Videoneuvottelusta ja livelähetyksestä tehtyä tallennetta voi hyödyntää myöhemminkin.

Videon suunnittelussa keskeistä on miettiä mikä on videon perimmäinen tarkoitus ja missä yhteydessä sitä pääasiassa käytetään. Videon pitää sopia yrityksen imagoon. Olennaista on miettiä miten erottuu muista. Erottuminen on vaikeaa, joten sen miettimiseen kannattaa käyttää aikaa. Videon ideoinnin voi aloittaa etsimällä netistä videoita, jonka kaltaisia et halua/haluat. Huumoria kannattaa hyödyntää myös videoissa, mutta huumorin kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana. Mieti aina ketä ajateltu huumori voisi ärsyttää tai loukata.

"Takuuvarmasti toimiva video: Perus-arkipäivän huumoria, jossa ei loukata ketään mutta laitetaan itsensä likoon"

Nettiin tarkoitetusta videosta ei yleensä kannata tehdä minuuttia pidempikestoista. Pidemmästä videosta on kohtuullisen helppoa editoida lyhyempi versio, mutta aina pitää kuitenkin muistaa videon käyttötarkoitus. Esimerkiksi lyhennetty messuvideo ei välttämättä toimi huomion herättäjänä nettisivuilla. Valtaosa nettisivuilla kävijöistä lopettaa videon katsomisen jo ensimmäisen 15 sekunnin aikana.

2016-10-19-oulainen-pieni

Videon tekemisessä on myös suuria toimialakohtaisia eroja. Toiset alat ovat haasteellisempia kuin toiset, esim. miten teet lyhyen esittelyvideon tietokoneohjelmasta? Alakohtaisia eroja on sekä käsikirjoituksen tekemisen että itse kuvaamisen haasteellisuudessa.

Tekijänoikeusasiat kannattaa aina varmistaa Teostosta ja/tai Gramexista, jos ei tiedä saako tiettyä musiikkia tms. materiaalia käyttää vapaasti. Myös tallenteen käyttöoikeudesta on hyvä sopia ennen videoprosessin aloittamista.

Ammattilaisen videokuvaajan pitää kunnioittaa kaikkia – ei voi esim. kuvata sitä, jos jollakin housut roikkuu tai joku kaivaa nenää. Jokaisella videontekijällä on oma tyylinsä, jota ei väkisellä kannata ruveta muuttamaan.

Tapaaminen järjestettiin Oulaisissa 19.10.2016.

Comments are closed.