• Suomi
  • English

Ylä-Savon ydinryhmätapaaminen Jyrkällä keskiviikkona 30.5.2018 klo 18.15 alkaen

Päiväys ja aika
30.05.2018 klo 18:15 - 20:15

Tapahtumapaikka
Ruukin Tupa / JJ-Service Oy


 

 

Ylä-Savon kevään viimeinen ydinryhmätapaaminen oli luonnonkauniilla Jyrkän alueella Ruukin Tuvalla ja iltaa isännöi yrittäjä Henri Jauhiainen JJ-Service Oy:sta teemalla “Monipuolisia näkökulmia yrityksen rahoitukseen.”

 

Ruukin Tupa sijaitsee vuolaana virtaavan ja mahtavasti kohisevan Jyrkänkosken äärellä. Paikka havisee historiaa: vuonna 1831 Salahmin ruukin omistaja Franzen sai luvan masuunin ja kankirautavasaran perustamiseen Jyrkänkoskelle. Alkutaival oli hankala, koska Jyrkänkoski sijaitsi syrjässä liikennereiteiltä eikä saatavilla ollut riittävästi työvoimaa. Vuonna 1856 ruukki siirtyi Paul Wahl&Co:on omistukseen osaksi suuryhtymää. Ruukin alueelle rakennettiin englantilaisista tiilistä uusi skotlantilaistyyppinen masuuni vuonna 1874. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva.  Jyrkkäkosken ruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 saakka.

 

Alue ja sen rakennukset ovat Museoviraston suojeluksessa ja tämä merkitsee sitä, että moneen kehittämisasiaan tarvitaan viraston lupa. Museovirasto on suorittanut Jyrkkäkosken ruukin suojaus- ja rekonstruointitoimenpiteet vuosina 1996-1998. Jyrkän ruukista on tullut yläsavolainen arkkitehtuurinähtävyys: masuunit ovat saaneet ylleen rohkeat suojarakennukset. Ruukintupa on Skottimasuunin yhteydessä. Kosken äärellä on loisteliaat kala-apajat ja läheisyydessä Nurmijoen 25 km pitkä koskenlaskureitti. Lisäksi 30 km pitkä Volokinpolku tarjoaa patikoijalle koskematonta luontoa ja rauhaa (Lähde Sonkajärven palvelusivut).

 

Ruukin Tuvalla on sekä kahvio että pubi. Ohjelmapalvelutarjontaan kuuluu mm. opastettuja kierroksia historiallisen ruukkialueen lisäksi alueen erämaaluontoon, koskimelontaa sekä  opastettuja kalastus-, lintu- ja metsästysretkiä kuljetuksineen ja tarjoiluineen. Monipuoliseen liiketoimintaan kuuluu myös retkeilymajan ja paljun vuokrausta sekä pitopalvelua.  Ruukin masuunatornin ylätasanteella toimii kesäteatteri, joka on saanut miljöönsä takia innostuneen vastaanoton ja houkuttelee katsojia kaukaakin.

 

Yrittäjä Henri Jauhiaisella on käynnistynyt mittava investointihanke, jonka tavoitteena on rakentaa alueelle ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja lomahuviloita. Yhtenä rahoitusinstrumenttina  yrittäjä on käyttänyt mikroyrittäjälle harvinaista osakeantia. Keskustelimme tästä rahoitustavasta sekä  sijoittajien löytämisestä.

 

Jos sinä tai verkostostasi joku on kiinnostunut sijoittamaan hyvät tulevaisuuden näkymät omaavaan ja vahvassa kasvuvaiheessa olevaan yritykseen, niin ota yhteyttä yrittäjään!

 

 

http://ruukintupa.fi/fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=34&Itemid=66

 

Mikroyrittäjän liiketoiminnan rahoituksen monimuotoisuus

 

Aluevastaava Virpi Murtola kertoi eri rahoitusvaihtoehdoista ja niihin liittyvistä mahdollisuuksista ja rajoitteista.

 

Seuraavan linkin alla on tietoa Ely-keskuksen tarjoamista yrityksen kehittämispalveluista:

https://www.ely-keskus.fi/web/yritystenkehittamispalvelut

 

Alla olevassa linkissä on koosteena tietoja yrityksen eri rahoitusmahdollisuuksista:

Yritysrahoitukset

 

Illan aikana nousivat esiin seuraavat viisi pointtia:

  1. liiketoimintasuunnitelmaa pitää oppia pitämään yrittäjän työkaluna sekä “hyvänä ystävänä” ja sitä on hyvä päivittää vuosittain. Visuaalinen ja yrityksen/yrittäjän “näköinen” suunnitelma on positiivinen etu!
  2. verkostoissa on voimaa, niistä saa tukea ja uutta tietoa!
  3. jokainen rahoitustilanne on erilainen ja mihinkään aiemmin toteutuneeseen tai yleiseen luuloon ei kannata luottaa (esim. puheet, että joltain rahoittajalta saa helposti rahaa ja toiselta ei).
  4. kun suunnittelee uutta investointia, niin kannattaa esitellä asia myös kunnan/kaupungin yritysneuvojalle. Usein investoinnille voi löytyä rahoitusta tai investointitukea sellaiselta taholta, mistä yrittäjällä ei ole tietoa. Jälkikäteen rajoitusta/tukea ei saa.
  5. unelmiin ja hulluihinkin ideoihin pitää uskoa, periksi ei kannata heti antaa ja sisulla moni asia lopulta toteutuu.

 

Videota ja kuvia Jyrkänkoskesta, alueen miljööstä ja Ruukin Tuvasta:

https://www.facebook.com/riitta.forstenastikainen/videos/10214650713155360/

 

            

 

 

 

 

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.