• Suomi
  • English

Ylä-Savon ydinryhmän tapaaminen Iisalmessa 4.4.2018 klo 18.15

Päiväys ja aika
04.04.2018 klo 18:15 - 20:15

Tapahtumapaikka
Kahvila-Ravintola Iltalypsy


 

Ylä-Savon huhtikuun ydinryhmäilta pidettiin Iisalmessa kahvila-Ravintola Iltalypsyssä. Illan isäntänä toimi Eetu Tikkanen ja hän oli valinnut illan teemaksi “Työntekijän velvollisuudet työsuhteessa.”

 

Kahvila-Ravintola Iltalypsy toimii akselilla Iisalmi – Kiuruvesi. Iisalmessa yritys tarjoaa päivittäin kotiruokalounasta, joka sisältää salaattien lisäksi  paikan päällä käsin leivottuja leipiä ja sämpylöitä sekä 3 pääruokaa ja jälkiruuan. Raaka-aineet tulevat pääsääntöisesti lähialueelta. Kahvilassa on  itse valmistettuja munkkeja, pullia ja leivoksia sekä huikopalaksi täytettyjä sämpylöitä ja paistoksia.

Iltalypsystä löytyy lähituotteiden myyntipiste ja Iisalmen toimipisteen yhteydessä  on lisäksi Tarmo lähikauppa päivittäisiin kauppaostoksiin. Kiuruvedellä toimii Iltalypsyn leipomo, josta toimitetaan päivittäin tuoreita leipomotuotteita ja sesonkielintarvikkeita Kiuruveden sekä Iisalmen kauppoihin. Lisäksi yrityksellä on pitopalvelutoimintaa. Iltalypsy työllistää 8 henkilöä.

 

http://iltalypsy.fi/fi/index.html

 

Eetu oli rohkeasti valinnut illan teemaksi aiheen, joka on keskusteluissa hieman tabu, mutta sopii erinomaisesti juuri vertaistoiminnassa käsiteltäväksi. Yrittäjien on hyvä tuntea peruslainsäädäntöä ja siihen on mainiona työkaluna netistä löytyvä Finlex, missä voi tutkia lakeja ja perehtyä mm. korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin, jotka ohjaavat alempien oikeusasteiden lainkäyttöä. Illan aikana pohdittiin mm. kilpailukieltosopimuksen käyttöönottoa työsopimuksissa ja tästä aiheesta löytyy lukuisia ennakkoratkaisuja korkeimman oikeuden ennakkopäätöksistä.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ty%C3%B6sopimuslaki

 

Illan aikana sivuttiin hieman juridisia kysymyksiä, mutta ennen kaikkea perehdyttiin arjen kokemuksiin. Työkaluna ja keskustelun tukena käytimme Työturvallisuuskeskuksen materiaalia “Työyhteisötaidot.”

https://sykettatyohon.fi/files/tietopankki/lyhytohje-tyoeyhteisoetaidot/Tyoyhteisotaidot-original.pdf

 

Erityisesti keskustelimme seuraavista työntekijää koskevista velvollisuuksista:

• Työantajan ohjeiden ja määräyksien noudattaminen
• Kieltäytyminen kilpailevasta toiminnasta
• Vaitiolovelvollisuus liike- ja ammattisalaisuuksista
• Uskollisuusvelvoite – myös vapaa-ajalla
– asiallinen puhetyyli
– velvollisuus olla antamatta paikkansapitämättömiä
kommentteja työnantajasta
• Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun välttäminen
• Järjestyksestä ja siisteydestä huolehtiminen
• Huolellisuus ja varovaisuus
• Omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen
• Puutteista ja vaaroista ilmoittaminen
(Työsopimuslaki ja työturvallisuuslaki)

 

Yrittäjien arjen esimerkit ja kokemukset osoittavat sen, että usein psykologialla ja yrittäjän sosiaalisilla taidoilla on huomattava rooli ratkaistaessa hankalia tilanteita. Työsopimuksen rooli todettiin merkittäväksi eli esim. tehtäväkuvauksessa kannattaa olla mahdollisimman yksityiskohtainen; ylimalkainen kuvaus voi johtaa tilanteeseen, missä työntekijä vetoaa siihen, että jokin työ ei kuulu hänen tehtäviinsä.

 

Illan aikana nousivat esiin seuraavat viisi pointtia:

  1. rekrytointi on usein arpapeliä; voi tulla päävoitto tai voi tulla rökäletappio
  2. työsopimus kannattaa laatia mahdollisimman yksityiskohtaiseksi
  3. ongelmatilanteet olisi hyvä nostaa esiin heti eikä päästää tilannetta pitkittymään, kärjistymään ja kriisiytymään
  4. mikäli tilanteita ei pystytä ratkaisemaan työpaikalla, niin jokin ulkopuolinen taho on hyvä ottaa mukaan ratkaisemaan tilanne
  5. ongelmiin johtaneet juurisyyt on hyvä selvittää. Esimerkiksi onko hankalan käyttäytymisen takana se, että työntekijä elää vanhan omistajan maailmassa eikä hyväksy uuden omistajan toimintatapoja (muutosvastarinta) vai onko sukupolvieroilla vaikutusta (nuoret sukupolvet haluavat paljon jatkuvaa palautetta ja turhautuvat, jos eivät sitä saa).

 

Tunnelmakuvia illasta, Iltalypsyn leipomon herkuista  sekä sisustuksesta:

          

 

 

 

 

 

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.