• Suomi
  • English

Ylä-Savon ydinryhmä -tapaaminen Iisalmessa ke 8.11.2017 klo 18.15 – 20.15

Päiväys ja aika
08.11.2017 klo 18:15 - 20:15

Tapahtumapaikka
Kopio Raksa Oy


Paikka: Päiviönkatu 19, 74100 Iisalmi (Kopio-Raksa Oy) klo 18.15 – 20.15

 

Ylä-Savon ydinryhmä kokoontui 8.11. Iisalmessa Kopio-Raksa oy:ssä. Isäntänä toimi yrittäjä Jukka Ryhänen. Jukka oli valinnut illan aiheeksi ”Mistä aikaa yrityksen kasvulle ja kehittymiselle?”

 

Kopio-Raksa on alun perin olut perinteinen kopioliike, mutta vuosien kuluessa ydintuotteeksi on noussut rakennuspiirustusten kopioiden tuottaminen niin yrityksille kuin yksityishenkilöille ympäri maata. Olipa projektina autotalli, omakotitalo tai kerrostalo niin yritys lupaa, että asiakas saa erinomaisen palvelun nopeilla toimitusajoilla. Isoissa projekteissa asiakas voi antaa projektipankista yritykseen tulostusmääräyksiä joiden mukaan he postittavat, toimittavat suoraan työmaalle tai tekevät kuvat noutovalmiiksi yrityksen toimistosta.

 

Yrityksellä on vahva visio ja tahtotila digitalisoitumiseen sekä kansainvälistymiseen tulevan rakennuspiirustusten verkkokaupan myötä. Kopioitakin voi siis viedä!

 

Ajankäyttö, ajanhallinta ja tunne ajan riittämättömyydestä suhteessa tekemisiin ovat tuttu tunne kaikille, myös mikroyrittäjille. Kopio-Raksassa osa ajankäytön ongelmista on ratkaistu investoimalla nykyaikaisiin tulostuslaitteisiin. Esimerkiksi isoissa tilauksissa entinen kolmen työpäivän kestävä tulostus hoituu nyt puolessa päivässä.

 

Ajankäytössä on kyse itsensä johtamisesta: uskalluksesta asettaa itselleen tavoitteita, huolehtia ajankäytöstä ja omasta jaksamisesta, tunneälykkyydestä ja tunteiden hallinnasta sekä kyvystä muutokseen. Hyvä itsetuntemus ja -luottamus ovat tärkeä pohja itsensä johtamiselle.

 

Itsetuntemuksen arvioinnissa voi lähteä liikkeelle esittämällä itselleen seuraavia kysymyksiä:

– mistä tulen, mitä arvostan, mihin uskon?

– millainen olen, mitä osaan, miten opin?

– miten reagoin eri tilanteissa, miten toimin?

– mitä haluan, mistä unelmoin, mihin olen menossa?

 

AIKAA EI VOI HALLITA, MUTTA VALINTOJAAN VOI!

 

Prokrastinaatio tarkoittaa asioiden lykkääminen Tehtävän tekemistä ei saa aloitetuksi, vaikka haluaisi tai tiedostaisi, että se on tärkeä ja se pitää tehdä. Prokrastinaatio eroaa tavallisesta asioiden lykkäämisestä siinä, että se lisää stressiä ja nostaa ahdistustasoa. Lisäksi kynnys tehtävän aloittamiseen nousee mitä pidempään on viivytellyt sen aloittamista. Prokrastinaatio eroaa laiskuudesta laiskuudesta siten, että saman asian tekemistä lykkää toistuvasti, tuntuu ahdistavalta, kun työt eivät etene ja tehtävän lykkäämiseen liittyy erilaisia muita toimintoja kuten esim. ”tarkistan nämä alta pois”, ideoiden ja inspiraation odottelua, korvaavia toimintoja jotka voisivat odottaa (siivoaminen, liikunta, mikä tahansa jonka vuoksi aloittamista voi siirtää). Prokrastinaation erottaa laiskuudesta se, että laiskuus ei aiheuta kärsimystä. Prokrastinaatio puolestaan nostaa stressiä ja ahdistustasoa. Laiskuudesta taas voi nauttia, ja se on usein rentouttavaa.

 

Ihmiselle on tyypillistä jatkuva taistelu pitkän ajan palkinnon (vaikea työtehtävä) ja lyhyen ajan palkinnon (kiva tekeminen kuten kissavideoiden katselu) välillä. Yleensä nopea palkinto ja hedonistinen tyydytys voittavat kilpailussa. Työpäivä voikin täyttyä nopeasti suoritettavista tehtävistä, joista on luvassa pikapalkinto ja tyydytys. Ihminen motivoituu yleensä tekemään asioita, joissa tietää onnistuvansa.  Mitä haastavampi työtehtävä on, sitä hankalampi siihen on tarttua epäonnistumisen pelossa.

 

Itsensä johtaminen vaatii itsekurin ja tahdonvoiman harjoittelua sekä ajattelutapojen muutosta. Siksi itsetuntemus on tärkeää. Alkuun pääsee esim. palastelemalla vaativa työtehtävä riittävän pieniin osiin sekä ajattelemalla tavoitteita, ei dead lineja. Itseään voi myös yrittää huijata ajattelemalla jotain haastavaa työtehtävää itse asiassa mukavana juttuna, jonka kimppuun on kiva käydä ja saada se tehtyä nopeasti pois (ts. karkotettua takaraivossa jyskyttävä musta ”mörkö”).

 

Illan teemasta nousivat esiin seuraavat viisi pointtia:

1. itsetuntemuksen avulla on mahdollista löytää tapoja hallita kalenteriaan: sähköiset kalenterit ja asioiden priorisointi esim. eri väreillä. Tämän jälkeen vaatii itsekuria noudattaa kalenterimerkintöjä

2. ymmärrys tärkeiden ja kiireellisten asioiden järjestyksestä. Ensin tärkeiden asioiden hoitaminen ja siinäkin niin, että vaikein asia pois päiväjärjestyksestä ensimmäisenä aamulla. Sen jälkeen on vuorossa kiireelliset asiat, mikäli ne silloin enää ovat kiireellisiä

3. Puhelimen pitäminen äänettömällä ja sen sekä sähköpostien katsominen ja viesteihin reagointi esim. kaksi kertaa päivässä; ei siis jatkuvasti. Jos puhelin ja sähköposti kilisievät koko ajan, niin helposti ajautuu tilanteeseen, että vastaa ja hoitaa asioita heti, mutta sitten toiset asiat kärsivät ja on vaikeaa palautua takaisin siihen, mitä on ollut tekemässä. Joillekin saattaa sopia päivän rytmittäminen samanlaiseksi: rutiinit ja vaikeat asiat heti alta pois, tarkistushetket samaan aikaan, tauot samaan aikaa

4. To do  –listat toimivat hyvin ja tuottavat tyydytystä, kun voi ”vetää tehdyt työt yli” tai puhdistaa tehtävätaulusta tehdyn työn pois.

5. Sanan ”EI” opettelu on suotavaa, samoin opettelu suodattamaan asioita. Ovatko kaikki sähköpostiin tilatut uutiskirjeet tarpeellisia?

 

Kuvassa Jukka esittelee rakennuspiirustusten tulostukseen tarkoitettua kopiokonetta ja näytti, miten työ käytännössä tulostuu. Toisessa kuvassa kahvia nauttii yrityksen osakas ja työntekijä  Antti Lehtola, joka tällä viikolla hallitsi hyvin ajankäyttöään olemalla lomalla, mutta piipahti kuitenkin tervehtimässä meitä.