• Suomi
  • English

Savogrown alueen ydinrymätapaaminen Pielavedellä

Päiväys ja aika
29.08.2018 klo 18:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Saaran Tupa


 

 

Savogrown alueen syyskuun ydinrymätapaaminen oli 29.9.2018  Pielavedellä Saaran Tuvalla ja illan emäntänä toimi yrittäjä Saara Karhunen. Illan teemana oli ”Kasvu ja muutos.”

 

Saaran tupa on näihin päiviin asti ollut Pieleveden ydinkeskustassa toimiva kesä/torikahvila. 1.9. alkaen yrityksessä puhaltavat muutoksen tuulet, sillä toiminta laajenee ympärivuotiseksi: yrittäjä laajentaa kahvilatoiminnan koskemaan myös talviaikaa ja avaa uuden kahvilan lähistöllä sijaitsevaan  Vanhaan  Pirttiin, joka on aiemmin toiminut vanhustentalona. Nykyisin tiloissa toimii useita Pielaveden mikroyrittäjiä. Laajentumisen johdosta yrittäjä on palkannut yritykseen kaksi vakituista työntekijää – kahvilatyöntekijän ja leipurin.

 

https://www.saarantupa.com/

 

Yrittäjällä on aktiiviset ja informatiiviset  sivut sekä Facebookissa että Instagramissa nimellä Saaran Tupa.

 

Kasvu ja muutos teemana oli yrittäjälle erittäin ajankohtainen, sillä saman aikaan yritystoiminnan laajetessa yrittäjä itse on jäämässä äitiyslomalle. Tämä merkitsee sitä, että laajentumisen aloitus jää työntekijöiden vastuulle. Ymmärrettävästi laajentamisratkaisu tällaiseen saumaan pohdituttaa: onnistuuko uusi toiminta, riittääkö asiakkaita, millaisia mutkia voi tulla matkaan, saako palkat maksettua jne.? Toisaalta tähänastinen menestyksekäs liiketoiminta ja yrittäjän riskinottokyky ennustavat menestystä, vaikka alku tuleekin olemaan poikkeuksellinen.

 

Yhtenä yrittäjän vahvuutena on asiakasymmärrys. Tori/kesäkahvilassa testatut hampurilaiset ovat olleet menestys perinteisten kahvileipien ja “vehnästen” rinnalla ja ovat olleet sopiva tuoteryhmä päivän pieneen nälkään. Ne saavat siksi paikkansa myös uudessa kahvilassa. Sen lisäksi yrittäjä aktiivisena ruokatrendien seuraajana ja asiakkaiden toiveita kuuntelevana tarjoaa  kahvilassaan smootheja, salaatteja, täytettyjä patonkeja sekä huomioi vegaanit ja erityisruokavalioita noudattavat asiakkaat (gluteenittomuus, maidottomuus). Myös lähiruoka sekä takeaway-ajattelu tulevat näkymään toiminnassa. Kuten yrittäjä itse totesi, niin isoissa kaupungeissa liikkuvat ihmiset ovat em. tuotteisiin ja toimintamalleihin  tottuneet, ja haluavat siksi niitä myös asuin/mökkipaikkakunniltaan. Edellä kuvattu tuleekin olemaan yrittäjän kilpailuvaltti ja erottautumiskeino verrattuna alueen kilpailijoihin.

 

Illan teemasta nousivat esiin seuraavat viisi pointtia:

 

  1. kun yrityksen “joutuu” jättämään työntekijöiden käsiin, niin luottamuksen rakentaminen on ensiarvoisen tärkeää. Luottamus alkaa kehittyä, kun perehdytys on perusteellista, tavoitteet työntekijällä selkeät, virheisiin puutututaan heti ja niistä opitaan, pidetään yllä keskinäistä kunnioitusta ja yrittäjä ei “mikromanageeraa”, kun toiminta on saatu pyörimään.
  2. tulevaa ei tiedä kukaan, mutta jos/kun asiat on tähän mennessä tehty “oikein” ja viisaasti, niin voi olettaa, että kaikki sujuu hyvin. Etukäteen murehtiminen on turhaa ja vie energiaa.
  3. poikkeuksellisissa tilanteissa yhteistyöverkostot (myös kilpailijat) ja mentorit (elinkeinoasiamies) ovat kullanarvoisia vertaistuen antajia. Avoimuus lisää avunsaantia.
  4. asiakkaiden kuuntelu kasvun vaiheessa on tärkeää. Esimerkiksi tuoteperheen rakentaminen asiakkaiden toiveiden ja kysynnän mukaan on erinomainen lähtökohta ja sitouttaa myös asiakkaita, kun he huomaavat, että heidän tarpeisiin on vastattu.
  5. yrittäjäksi hakeutuminen, visionäärisyys, kasvuhalukkuus ja riskinottokyky vaativat tiettyjä ominaisuuksia kuten sinnikkyttä ja rohkeutta sekä erinomaista stressinsietokykyä. Turvallisuushakuiset ihmiset harvoin päätyvät yrittäjiksi.

 

Kuvia illan tunnelmista. Uusi kahvila alkaa olla valmis (avajaiset 1.9.), rakennuksessa huokuu hauska retrohenki ja yrittäjän omat tuotteet ovat enemmän kuin herkullisia!

         

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.