• Suomi
  • English

SAVOGROW-ALUEEN YDINRYHMÄTAPAAMINEN VESANNOLLA

Päiväys ja aika
23.05.2019 klo 18:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Jukka Peltolehto / LVI Peltsi


 

 

Toukokuun SavoGrow -alueen ydinryhmän tapaaminen  oli 23.5.2019  Vesannolla. Isäntänä toimii LVI Peltsi Oy:n Jukka Peltolehto, jolla on lvi-asennuksiin ja saneerauksiin keskittynyt yritys sekä mansikkatila (Marjatila Peltolehto).  Illan aiheena oli “Elämäntilanteen muutosten vaikutus yritystoimintaan.”

 

http://www.peltsi.net/

 

LVI Peltsi Oy aloitti toimintansa 1990 lvi- ja metallialan yrityksenä. Päätoimialueena on Sisä-savo, mutta töitä tehdään laajemminkin mm. Jyväskylässä. Asennus- ja saneerauskohteina on ollut omakoti-, rivi- ja kerrostaloja, sairaaloita ja marketteja. Yritys työllistää yrittäjän lisäksi kaksi työntekijää.

 

Verstas ja toimisto sijaitsevat yrittäjän kotitontilla ja viereisillä tiluksilla kasvaa yrittäjän toinen toimeentulo – mansikka. Viljelyalaa on noin kahdeksan hehtaaria ja ala työllistää n. 10 kausityöntekijää, jotka tulevat pääosin Venäjältä. Mansikkaa varten tontille on rakennettu asianmukaiset jäähdytystilat. Asiakkaina ovat torikauppiaat, lähialueen liikkeet, yksittäiset kuluttajat sekä Suonenjoella toimiva Pakkasmarja Oy.

 

Yrittäjää on jo hetken aikaa pohdituttanut se, millaisia vaikutuksia oman elämäntilanteen muutoksilla voi olla yritystoiminnalle. Sairastuminen, perheessä tapahtuneet asiat sekä mm. kahden erilaisen ja osin sesonkiin perustuvan liiketoiminnan yhdistäminen luovat mm. ajankäyttöön liittyviä paineita, jotka kuormittavat niin henkisesti kuin fyysisesti ja voivat johtaa jopa virheisiin. Marjakausi perustuu luonnollisesti kesäsesonkiin, mutta lvi-alalla tilauskanta perustuu kysyntään ja tarjousten läpimenoon, jota on vaikeaa suunnitella ja ennakoida. Maaliskuussa tilauskirjat olivat tyhjät ja yrittäjä mietti toisen työntekijän lomauttamista. Kun tilauksia alkoi vyöryä sisään, niin nyt töitä on niin paljon, että vuorokauden tunnit eivät tahdo riittää millään. Yrittäjä itse on sairastumisensa vuoksi anonut työkyvyttömyyseläkettä ja mikäli positiivinen päätös tulee, niin se asettaa molemmat yritystoiminnat uuteen tilanteeseen.

 

Illan aiheesta nousivat esiin seuraavat viisi pointtia:

  1. Sesonki- ja tilauskantaan perustuva liiketoiminta on kuormittavaa ja vaatii paljon henkistä kanttia.
  2. Elämäntilanteen muutokset eivät välttämättä ilmoittele etukäteen tulostaan, ja kun niitä ilmaantuu, niin ratkaisujen löytämisessä yrittäjän pitää aina miettiä asioita myös yrityksen näkökulmasta.
  3. Toisaalta muutokset voivat johtaa myös positiiviseen ratkaisuun eli ne toimivat herättelijöinä suunnan muutokselle tai täysin uudenlaisille ratkaisuille. Tällöin yritys voi päästä uudenlaisen kukoistuksen tielle.
  4. Yrityksen hyvä maine auttaa vaikeissakin tilanteissa: tyytyväiset sesonkityöntekijät palaavat vuodesta toiseen ja helpottavat mm. työvoiman saatavuusongelmaa. Suomalaiset nuoret eivät enää kelpuuta mansikanpoimintaa kesätyöksi. Jollei yrittäjällä olisi  ulkomaisia vakiotyöntekijöitä, niin marjat jäisivät peltoon ja liiketoiminta kuihtuisi.
  5. Harrastukset ja työstä irrottautuminen on tärkeitä voimaannuttavia elementtejä, joista kannattaa pitää kiinni. Maaseudulla mm. luonnossa liikkuminen sekä metsästys ja kalastus ovat varsin monen maaseutuyrittäjän hyvinvoinnin lähde.

 

Kuvia illasta:

 

  

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.