• Suomi
  • English

SAVOGROW-ALUEEN YDINRYHMÄTAPAAMINEN TERVOSSA

Päiväys ja aika
27.02.2019 klo 18:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Lohimaan Yritystalo


 

Helmikuun SavoGrow -alueen ydinryhmän tapaaminen oli Tervossa Lohimaan Yritystalolla ja illan isäntänä oli Lohimaa Oy:n yrittäjä Aki Siren. Illan teemana oli riskien hallinta (joka koskettaa myös mikroyrittäjää!). Aki kertoi omakohtaisena kokemuksena esimerkin siitä, kuinka riskit voivat realisoitua ja koitella bisnestä. Lohimaa Oy:n pääset tutustamaan linkistä:

 

www.lohimaa.fi

 

Ilta pidettiin  Lohimaan Yritystalon uudistetussa joustotyötilassa, minne yrittäjät voivat mennä työskentelämään tai pitämään kokouksia. Tilaa ovat työstäneet palvelumuotoilijat, sisustus on modernia ja värikästä ja tiloissa on mm. lepo/virkistyshuone löhöilyhuonekaluineen. Tila on entinen kalatietokeskus, Fish Innovation Centre (FIC), jonka toiminnan päätyttyä rakennus siirtyi Tervon kunnalle.

 

https://www.tervo.fi/lohimaan-yritystalo

 

Riski voi konkretisoitua äkillisesti ja osua mihin tahansa yritykseen

 

Aki kertoi tarinan siitä, miten yrityksen toimintaympäristön ulkopuolelta tullut riski melkein kaatoi yrityksen. Lohialtaisiin ilmaantunut IHN-epidemia johti siihen, että kala-altaat piti tyhjentää, kalkita, desinfioida jne. ja aikaa tähän kului lähes vuosi. Mukana olivat viranomaiset valvomassa operaatiota ja lisäämässä byrokratiaa. Onni onnettomuudessa oli se, että yrittäjä oli vakuuttanut kalat, vaikka se oli aikanaan tuntunut vieraalta ajatukselta. Valtio lupasi myös korvata jotain, mutta korvaukset jäivät lopulta varsin vaatimattomuksi. Ne koostuivat lähinnä kalkitsemiseen ja desifiointiin liittyvistä toimenpiteistä. Vakuutusyhtiöltä saatu korvaus pelasti yrityksen ja mahdollisti sen toiminnan jatkumisen. Tämän kokemuksen jälkeen vakuutusten merkitys sai yrittäjän mielessä täysin uuden merkityksen ja maksusummatkaan eivät enää tunnu niin ikäviltä.

 

Illan aikana puhuttiin myös yksin- ja mikroyrittäjän edunvalvontasopimuksesta. Sen jokainen yrittäjä tulisi tehdä. Tilanteessa, missä yrittäjällä ei olisi toimintakykyä tai hän kuolee,  laskuja ei voida maksaa, pankkitilille ei ole pääsyä jne. ennen kuin perunkirjoitus on tehty, ellei yrittäjä ole valtuuttanut edunvalvontasopimuksessa jotain henkilöä hoitamaan yrityksensä asioita. Kyseisiä sopimuksia saa mm. pankeista ja maistraatista.

 

Illan teemasta nousivat esiin seuraavat viisi pointtia:

  1. Yrityksen riskien kartoitus on oleellinen osa liiketoimintaa – niin aineelliset kuin henkilöriskit.
  2. Riskien tunnistaminen on yhtä tärkeää niin yksinyrittäjälle kuin suurelle yritykselle. Asioiden ja tiedon ei pidä olla yhden ihmisen takana.
  3. Riskien hallintaan liittyy myös yrityksen mainetekijät. Riskien konkretisoituminen voi aiheuttaa kolhuja yrityksen maineelle, mutta avoimuus ja jatkuva viestintä ovat keinoja paikata kolhuja ja luoda positiivista mainetta. Mielikuvat muuttuvat hitaasti, joten viestinnän tulee olla jatkuvaa.
  4. Yrittäjällä tulee olla riskien konkretisoitumisen varalle Plan B eli varasuunnitelma. Tämä on hyvä kuvata vaikkapa kirjallisesti riskikartoitukseen.
  5. Verkostoitumisen merkitys neuvojen, vertaistuen ja uusien ideoiden  saamisessa on yrittäjälle huomattava etu. Siksi illassa kannustettiin uusia koekävijöitä mukaan ydinryhmätoimintaan.

 

Kuvia illan tunnelmista, Lohimaan Yritystalosta ja sen sisustuksesta:

            

 

 

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.