• Suomi
  • English

SavoGrow -alueen MikroGrow -ilta Suonenjoella 29.8. klo 17.30-20.00

Päiväys ja aika
29.08.2019 klo 17:30 - 20:00

Tapahtumapaikka
Koskelon kesä- ja lähituotepuoti


SavoGrow -alueen syksyn 1. ydinryhmätapaaminen pidettiin Koskelon kesä- ja lähituotepuodilla, joka oli kesän 2019 avoinna MikroGrow -hankkeen osalta nopeana yritysten ja yrityskehittäjien, sekä kuntien yhteistyökokeiluna. Illan alkuun oli mahdollista tutustua jäljellä olevaan osaan Koskelon kesäpuodin tuotteista, ostaa niitä kotiin, sekä tutustua matkailuinfon peleihin ja leikkeihin. Tuotevalikoima oli koottu Pohjois-Savon mikroyrityksistä MikroGrow- ja Savon Silmut -hankkeen osallistujayrityksistä.

Illan teema oli: “Riittävän hyvä yrittäjä? Itsetunnon rakentaminen. Työnohjauksen ja sovittelun mahdollisuudet.”

Ydinryhmäillan emäntä Hanna Valkonen/ UniikkiTarina oli mukana puodissa omilla tuotteillaan – testauttamassa kysyntää ja kasvattamassa markkina-aluetta toisten MikroGrow -verkoston yritysten kanssa, jotka ilmoittautuivat mukaan nopeaan yritysten ja yrityskehittäjien väliseen kokeiluun. Hanna kertoi oman yritys- ja kasvutarinansa illan alkuun.

Illan toisena emäntänä tavattiin Heli Manerus/ FreshMind Ky. Hän toimii työnohjaajana ja sovittelijana. Työnsä puolesta Heli on tutustunut siihen, kuinka itsetuntoasiat vaikuttavat yksilön itsensä lisäksi työyhteisössä ja toisiin ihmisiin. Heli avasi illassa työnohjauksen sisältöä: Mitä työnohjauksella ja sovittelulla tarkoitetaan? Ja mihin kaikkeen niistä onkaan apuja?

Illassa keskusteltiin Helin ja Hannan alustusten jälkeen, millainen yrittäjän identiteetin ja itsetunnon kokemuksien mukaan tulee olla ja kuinka itsetuntoa voi vahvistaa omien arvojen mukaisella toiminnalla. Tervettä itsetuntoa tarvitaan niin bisneksissä, myyntityössä, kuin sidosryhmäyhteistyössäkin. Käytiin läpi asiakastilanteita, jotka ovat aiheuttaneet kolhuja itsetuntoon tai laittaneet yrittäjän itsetunnon koetukselle.

Illasta nousseet viisi (5) pointtia/
Vastaukset kysymykseen: “Milloin on riittävän hyvä yrittäjä?”

1) Kun hyväksyy epäonnistumiset. Ei ota niitä itseen. Palaute vahvistaa tai heikentää itsetuntoa – yrittäjä saa sitä usein asiakkailta. Älä usko negatiivista palautetta, ennenkuin olet kuunnellut asiakasta lisää. Usein on kysymys jostakin sinuun liittymättömästä taustasta/tapahtumasta, joka säteilee asiakaspalvelutilanteeseesi (esim. asiakkaan huono päivä, yleinen tyytymättömyys). Yksikin negatiivinen palaute asiakkaalta jää helposti kaivamaan mieltä: Jokaista negatiivista palautetta kohtaan tarvitaan ainakin 7 positiivista palautetta.
2) Kun elää omien arvojen mukaan, on riittävän hyvä yrittäjä. Omien arvojen mukaan eläminen lisää onnellisuutta. Arvot ohjaavat myös omaa käyttäytymistä eri sidosryhmien kanssa. Omat arvot (ja siten yrityksen arvot) on tarpeen siis tiedostaa. Joskus on arvoristiriitoja, jotka näkyvät asiakaspalvelutilanteessa esim. vähättelynä tai tiettyjen tuote-palveluominaisuuksien korostamisena. Asiakas ei välttämättä ajattele samoin.
3) Kun arjen pyörittäminen onnistuu.
4) Kun uskoo omaan osaamiseen tai tuotteeseensa. Yrittäjältä tarvitaan lujaa uskoa omaan tuotteeseen/palveluun, sitä testataan jatkuvasti. Onneksi yksikin onnistuminen vahvistaa itsetuntoa. Monesti on vain ryhdyttävä kokeilemaan.
5) “Got to be fun!”
Kun kaikesta palautteesta ja onnistumisista/epäonnistumisista jää viivan alle hyvä mieli, voi ajatella olevansa riittävän hyvä yrittäjä.

Illan kuvasatoa:

Lisätietoa Koskelan kesäpuodista ja sen linkittymisestä MikroGrow -hankkeeseen/ MicroENTRE-toimintana:

MikroGrow -verkoston yrityksiä oli tänä kesänä mukana puotitoiminnassa hankkeen yritysten ja yhteistyökumppaneiden välisenä nopeana kokeiluna. Nopeat, kustannustehokkaat ja digitaaliset, uusia menetelmiä testaavat kokeilut kuuluvat MicroENTRE-toimintamalliin. Koskelon kesäpuoti on 9-tien kupeessa matkalla Suonenjoelta Jyväskylään. Ohi kulkee lukematon määrä ulkopaikkakuntalaisia: Turisteja ja työmatkalaisia. Paikka on oivallinen markkina-alueen laajentamiseen ja puotikonsepti oivallinen tapa tuotekehitykseen asiakaslähtöisesti. Muutamilla mukana olleilla yrityksillä tuotteiden jakelukanava on etsingolla, joten kokeilu palveli heitä loistavasti. Palautetta kerättiin kävijöiltä systemaattisesti ja sitä kysyttiin myös kesätyöläisiltä ja mukana olleilta yrittäjiltä. Mukana puodissa olivat Kehitysyhtiö SavoGrow:n hankkeiden ja yrittäjien lisäksi Suonenjoen kaupunki ja Rautalammin kunta, jotka palkkasivat kesätyöläiset saman katon alle matkailuneuvontaa antamaan, samalla puotia pitämään. Puoti on kesältä suljettu, mutta ydinryhmäillan vieraille auki yksityistilaisuutena 29.8. Virallisesti puoti avaa ovensa vielä Pestuumarkkinaviikonloppuna 14.-15.9.2019.

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.