• Suomi
  • English

Rovaniemen marraskuun ydinryhmäilta – Rekrytointi, ensimmäinen työntekijä ja kevytyrittäjyys

Päiväys ja aika
20.11.2019 klo 18:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Mainostoimisto Höyry


Rovaniemellä keskityttiin marraskuussa rekrytointiin ja siihen liittyviin haasteisiin. Iltaa isännöi Digi- ja mainostoimisto Höyry Oy ja yrittäjä Sami Halonen. Ilta oli yrityksen tiloissa Rovaniemellä.

Illassa rekrytointi-teemaa yrittäjille pohjusti rekrytointiasiantuntija Eija Leinonen KoulutusAvain Oy:stä. Ilta aloitettiin totutusti isännöivän yrityksen terveisillä ja kuulumisilla.

Rekrytointi on haastavaa, ja sitä pidetään usein isojen yritysten ongelmana. Paikalla olleilta yrittäjiltä kysyttäessä rekrytointi kokemuksia, lähes jokainen osallistuja nosti kätensä ylös. Epäonnistuneet rekrytoinnit olivat myös tuttuja.

Eija Leinonen nosti esille mikroyritysten erityisyyden rekrytoinnissa. Ensimmäisen työntekijän rekrytoiminen on haastavaa monellakin tavalla. Ensinnäkin mikroyrittäjälle on haastavaa löytää se toiminnan vaihe, tilanne, koska ensimmäinen työntekijä kannattaa palkata. Tätä voi helpottaa käyttämällä kevytyrittäjiä tai ostamalla työtä aluksi puhtaasti alihankintana .

Toiseksi rekrytointiprosessin uutuus synnyttää epävarmuutta. Jo se, mitä palkkaamiseen liittyy, mutta myös se, millainen työntekijä on hyvä työntekijä mikroyrityksen tarpeeseen. Kolmanneksi, jo yksittäinen työntekijä voi aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa pienelle mikroyrittäjälle. Pelkästää sairastuminen, tai vaikkapa epämotivoitunut työntekijä, voi saattaa pahimmassa tapauksessa mikroyrityksen konkurssin partaalle. Eija Leinonen kuvailikin, kuinka isot yritykset siirtyvät käyttämään asiantuntijaapua rekrytoinnissa. Jopa henkilöstöhallinnon ammattilaisille sattuu virherekrytointeja, mitkä maksavat helposti kymmeniä tuhansia euroja.

Toisaalta, kun liiketoiminta kasvaa, ja lisäkäsien tarve on ilmeinen, ei resurssien puutteesta kannata tehdä kasvun tulppaa. Kevytyrittäjyys on yksi kokeilemisen arvoinen tie uuden työntekijän rekrytoimisessa. Yhteisen kokeilun myötä on helpompi tehdä varsinainen palkkauspäätöskin.

Ryhmän yrittäjistä osalla on jo työntekijöitä, ja haasteena on osaavien ihmisten löytyminen. Mukana oli mys yrittäjiä, jotka toimivat murrosvaiheessa pohtien ensimäisen työntekijän mukaan ottamista.Yrittäjät keskustelivat myös määräaikaisten työsuhteiden mahdollisuudesta, sekä koeajasta rekrytoinnin helpottamisessa. Luonnollisesti haasteena on se, miten asian voi korjata, jos rekrytointi osoittautuukin eponnistuneeksi.

Rovaniemellä on tarkoitus kokoontua vielä joulukuussa hieman vapaammissa merkeissä. Ensimäinen uuden vuoden ydinryhmäilta pidetään 22.1.2020. Voit liittyä mukaan ryhmään edelleen. Uusia yrityksiä otetaan joustavasti mukaan. Lisätietoja voit kysellä hankkeen aktivaattorilta  Merjalta, puh. 040 132 7604, merja.majanen@businessrovaniemi.fi
tai projektipäällikkö Riitta Uusisalmelta, p. 040 4844465, riitta.uusisalmi@ulapland.fi