• Suomi
  • English

Rovaniemen maaliskuun ydinryhmätapaaminen – Haastavassa ajassa

Karttaa ei ole saatavissa

Päiväys ja aika
25.03.2020 klo 18:00 - 20:00


Mikroyrittäjien liiketoiminta ja elämä mullistui yhtäkkiä, parissa viikossa. Pandemian myötä monen liiketoiminta on pysähdyksissä tai ainakin vaatii toimenpiteitä jatkuakseen. Tämänhetkinen tilanne herättää huolta, miten tästä jatketaan. Rovaniemen ydinryhmä kokoontui verkossa jakamaan tuntoja tilanteesta mikroyrittäjien näkökulmasta. Juuri nyt yrittäjä tarvitsee verkostoa, ja sen rohkaisua tuekseen. 

 

Nämä tahot voivat yrittäjää auttaa!

 

Mikroyrittäjien ahdinko on käsin kosketeltavaa. Kassan tai taseen kestävyydestä puhuminen ei ole suurelle osalle mikroyrittäjien mitenkään realistista. Takana ei ole kassaa. Osalla yrittäjistä on juuri maksetut varastot tarvikkeita tai tuotteita. Eli työntävässä päässä on rahaa kiinni. Muttavvetävä pää ei kuitenkaan vedä. Vähittäismyyjien liikkeet ovat kiinni, eikä tilauksia tule. Kaikki myyntitapahtumat keväältä on peruttu, ja sitä myötä odotettu liikevaihto on supistunut huomattavasti. Tilanteeseen on erittäin vaikea vaikuttaa itse mitenkään. Mutta omaan yritykseen voi vaikuttaa paljonkin.

Kehitysyhtiöissä on oltu kiireisiä yrittäjien yhteydenottojen myötä. Ja hyvä niin. Kehitysyhtiöt ovat nyt se taho, joka pystyy suoraan ja hyvinkin henkilöhtaisesti auttamaan yrittäjää tässä tilanteessa. Erilaisia toimenpiteita on mahdollista tehdä ja tukia hakea.

Rovaniemen kaupungin yrityskehittäjä ja Rovaniemen ydinryhmän aluevastaava Merja Majanen esitteli Business Rovaniemen sivujen kautta niitä mahdollisuuksia, joita tiukassa paikassa olevilla yrittäjillä on nyt on tukenaan. Sivuille on koottu hyvä lista, joka jokaisen yrittäjän kannattaa nyt katsoa läpi.

Katso tästä tarkemmin Business Rovaniemen neuvot, miten yrittäjä voi selviytyä koronan vaikutuksista.>>>

Sivut sisältävät muun muassa muistipaketin yrittäjälle. Monia asioita yrittäjän kannattaa tehdä nyt jo ennakoivasti. Eli käytännössä reagoida heti tilanteeseen.

Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta jaetaan erilaisin perustein rahallista tukea. Tukea jaetaan hakemusten saapumisjärjestyksessä. Tämän vuoksi nopea reagointi on valttia. Illan aikana keskustelimme myös erilaisista mahdollisuuksista neuvotella verottajan ja rahoittajan kanssa maksuajoista.

Lisää tietoa Business Finlandin tarjoamasta tuesta. >>>

 

 

 

Miten toiminnan kehittäminen ja kansainvälistymisen aloittaminen?

 

Digitaalisuuden lisääminen on yksi yleisesti esiin nostettu, ja rovaniemiläisten yritystenkin mainitsema keino. Jos yrityksellä ei vielä ollut vekkokauppaa, on sen aloittaminen ja kehittäminen nyt todella ajankohtaista. Myös palvelujen lisääminen tuotteeseen on yksi tapa kehittää myyntiä.

Dihitaalisuuden ohjella askeleet kansainvälistymiseen ovat nyt otettavissa. Tähän liittyen illassa esiteltiin Lapin ammattikorkeakoulun kehittämä työkalu, minkä avulla voi arvioida yrityksensä kansainvälistymis valmiutta. Työkalu toimii arvioinnin ohella myös hyvänä muistilistana siitä, mitä tulee ottaa huomioon kansainvälisille markkinoille pyrkiessä.

 

Yhtäkkinen muutos lamaannuttaa

 

Erilaiset ihmiset, ja erilaiset yritykset reagoivat eri tavoin näin nopeaan muutokseen. Joku ehkä purkaa asiaa tomimalla, toinen miettimällä.

Iltaan osallistuvien yrittäjien tunnot olivat pääosin hämmentyneitä. Joitakin toimia oli aloitettu tilanteen myötä. Mutta paljon on edelleen ilmassa roikkuvia kysymysmerkkejä. Tässä vaiheessa ei ole tietoa, miten omalle liiketoiminnalle käy. Tämän vuoksi myös reagointi on haastavaa. Ei ole itsestään selvää, mitä toimia nyt ylipäänsä kannattaa tehdä. Ja mihin toimiin yksittäinen yrittäjä loppujen lopuksi taipuu.

Näin nopea ja totaalinen muutos nostaa esille yritysten ja toimialojen haavoittuvuuden. Ketteränä toimijana mikroyritys voikin nyt haastaa omaa suuntaansa. Onko omalla liikeidealla tarpeeksi tukijalkoja? Onko myyntikanavia ollut esimerkiksi vain yksi, ja sen sulkeuduttua on koko liiketoiminta vaarassa? Miten tilannetta voi muutta ja toimintaa kehittää aiempaa vahvemmaksi?

Alun lamaantumisen jälkeen tilanteessa voi pyrkiä näkemään mahdollisuuksia. Näin iso haaste voi jalostaa pienenkin yrityksen liiketoimintaa paremmaksi. Tästä selviytyneet yritykset ovat varmasti valmiimpia toimimaan tulevaisuudessakin. Moni nyt välttämättömimmistä muutoksista olisi tullut tulevaisuudessa vastaan muutenkin. Nyt muutokset tulevat rytinällä. Mutta ne ovat monessakin suhteessa väistämättömiä.

 

Tässä kolme kohtaa, joihin voit tarttua samantien!

 

Ihmettelevän tunnelman myötä ilman muuta mikroyrittäjänkin kannattaa tarttua toimeen. Tässä kolme kokonaisuutta, joiden kannalta voit ongelmaa purkaa.

 

1. Estä uudet vauriot!
Eli päivittäisen toiminnan ja rahaliikenteen tarkistus ja turvaaminen.  Esimerkiksi maksujen sopiminen, tuet, saatavat, jne. Katso tarkempi lista tästä.

2. Mitä kautta voin myydä.
Kaikkien vanhojen ja uusienkin mahdollisuuksien kartoittaminen, kampanjat ja markkinointiyhteistyöt, tarkista myös uudet myyntialustat, mihin voisit päästä mukaan.

3. Mitä on pitänyt tehdä myynnin ja yritystoiminnan edistämiseksi, mutta en ole aiemmin ehtinyt?
Uusi myyntialusta, verkkokauppa, toimitustapa, markkinointikanava, strateginen suunta, mitä omalle yrityksellesi olet halunnut ja haaveillut.

Tärkein viesti illassa oli, että tilannetta lähdetään nyt ratkomaan. Ja kaikki toivovat taisteluhenkeä toisilleen!

 

Jos sait avun tästä postauksesta tai haluat kaverillekin vinkata näistä neuvoista, jaa artikkelia eteenpäin!