• Suomi
 • English

MikroGrow – Varkauden alueen ydinryhmätapaaminen

Karttaa ei ole saatavissa

Päiväys ja aika
13.02.2018 klo 18:00 - 20:00


 

 

Varkauden ydinryhmän vuoden 2018 toinen tapaaminen pidettiin Ravintola Kokkimestarissa aiheesta ”Innovaatiot”.  Illan isäntänä toimi  Harri´s Foodfactory/ Harri Pynnönen.

 

HarrisFoodFactory-kotisivut

 

   

 

Harri on tuotekehittänyt mm. hauesta erinomaisia uudenlaisia ja innovatiivisia tuotteita ja hän kuvaakin toimintaansa seuraavasti: käsintehtyjä elintarvikkeita parhaista raaka-aineista perinteitä kunnioittaen uusin menetelmin. Seuraavassa listaus tällä hetkellä saatavista tuotteista:

– konjakkigraavattu kylmäsavukirjolohi
– kylmäsavulohilevite
– kylmäsavuhauki marinadissa
– kylmäsavuhaukitartar
– gravlaxsås (graavilohenkastike)
– savusuola

 

Harri’s Food Factory siirtyy myös tien päälle Street Food -vaunulla keväällä 2018. Vaunusta tarjoillaan  puhdasta ruokaa vaihtuvin teemoin eri tapahtumissa Savon alueella. Lisäksi Street Food -vaunun kokkeineen ja henkilökuntineen voi varata yritys- tai perhejuhliin.

 

Harri valitsi illan teeman  ´innovaatiot´, koska hän toivoi ydinryhmältä ideoita ja ajatuksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. miten Street Food- vaunun saa erottumaan muista vastaavista esim. jonkin tapahtuman yhteydessä?
 2. millaisia vinkkejä ja ideoita tarjottaviin ruoka-annoksiin?

 

Mikä on innovaatio?

Innovaatio voi olla uusi tai parannettu tuote tai palvelu, uusi toimintatapa, palvelutason parannus tai uudenlainen näkökulma tekemiseen.

 

Innovaation alku on usein  jokapäiväisessä arjen  kehittämisessä, jtavallisten haasteiden ratkomisessa. Innovaatio tunnistetaan usein  vasta jälkikäteen ja voi olla yllätys.  Kehittämisen ja kokeilemisen aikana ei vielä tiedetä, onko ratkaisu toimiva, tuottaako se hyötyjä ja leviääkö se laajempaan käyttöön.

 • Innovaatio on uusi idea, joka viedään/on viety käytäntöön – yleensä lukuisten kokeilukierrosten kautta. Idea ilman käytännön toteutusta ei vielä ole innovaatio.
 • Innovaatio tuottaa hyötyä sekä sen kehittäjille että käyttäjille. (Harrin tapauksessa rahallinen hyöty Harrille, uusi osto- ja makuelämys käyttäjille)
 • Innovaatiolla on laajempia vaikutuksia. Se houkuttelee muita tekemään jotain vastaavaa.
 • Innovaation voi toistaa. Sillä on yleensä monia mahdollisia toteutustapoja.

 

Illan metodina käytettiin savityöskentelyä. Ydinryhmäläiset jaettiin kolmeen ryhmään ja heillä oli puoli tuntia aikaa vastata Harrin esittämiin kysymyksiin saven ja metaforien (tarina, kielikuva) avulla. Innovointivaiheen jälkeen kukin ryhmä esitteli ideansa ja esittelyn jälkeen toiset saivat kommentoida, jatkokehittää, kritisoida jne. ryhmän ideoita. Työt kuvattiin ja metaforat/keskustelut nauhoitettiin ja niistä sisällöntuottaja koosti Harrille muistion jatkokehittelyä varten.

 

Illan teemasta nousivat esille seuraavat viisi pointtia:

 1. jokainen ihminen on luova ja kyvykäs innovointiin. Usein pahin este toiminnalle on ihminen itse (rajattu/lukittu/kahlehdittu ajattelumalli)
 2. käsillä luominen samanaikaisen ajattelun kanssa tuottaa parempia tuloksia kuin perinteinen kynä/paperi-yhdistelmä
 3. sokeutuminen omalle toiminnalle, jolloin toisten ihmisten ajatukset ovat tarpeen avaamaan uusia näköaloja
 4. innovaatio voi olla itsestään selvyys, jolloin sitä ei välttämättä näe/hoksaa (syötävä lautanen -> ekologisuus)
 5. Suomen kieli on rikas ja mahdollistaa mm. tuotteistuksessa erinomaisia nimivalintoja (ruoka-annosten nimiehdotuksia: Hauki on kala, Harrin rysä, Nyt on iso!)

 

Tunnelmakuvia ydinryhmäillan innovaatio- ja savityöpajasta:

 

            

Tässä tapahtumassa ei ole vapaita paikkoja jäljellä.