Päiväys ja aika
13.09.2017 klo 18:00 - 20:00
Varkauden alueen MikroGrow ydinryhmä kokoontui keskiviikkona 13.9. klo 18-20. Aiheena oli Verkkokaupan kehittäminen
Tapaaminen oli Dextor Salesin isännöimä ja tapasimme Ravintola Kokkimestarissa, Mestarintie 1, 78200 Varkaus. Kokkimestarin yrittäjä Saija Ihalainen on myös mukana MikroGrow-hankkeessa! Tapaamisen isäntänä toimi Jyrki Grönlund/ Vaeltajan Eräreppu/ Dextor Sales Oy, Kauppakatu 20, 78200 Varkaus.
Jyrki myy 10 vuotta toimineessa yrityksessään armeijan ylijäämätuotteita sekä erävarusteita. Liiketoiminta koostuu kivijalkamyymälästä, verkkokaupasta sekä tapahtumamyynnistä (erämessut, markkinat, Pop Up-myymälät).
Illan teemaksi Jyrki valitsi verkkokapan kehittämisen; hän on nyt oman verkkokauppansa osalta siinä tilanteessa, että se tulisi nostaa seuraavalle tasolle eli liittää toimintoihin mukaan sellaisia liitäntöjä, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen varasto- ja kassajärjestelmän. Nyt toiminta on osin manuaalista ja vie liikaa yrittäjän aikaa. Hänen yritykseensä soveltuvan järjestelmän vaatimusmäärittelyyn kuuluu mm. mahdollisuus koodata tuotteet usealla eri tavalla (värit, koot, eri alv-kannat), hinnastojen muutosten helppokäyttöisyys, monipuoliset maksujärjestelmät, logistiset vaihtoehdot, skaalautuvuus, soveltuvuus eri mobiililaitteille sekä linkitys Facebook-sivustolle.
Ryhmässä oli mukana yrittäjiä, joilla oli verkkokauppaa tai käyttökokemusta ja näkemystä eri verkkokauppa-alustoista ja heiltä saikin mainioita vinkkejä eri alustoista, niiden toimivuudesta mikroyrityksille sekä hinnoittelusta. Lisäksi ryhmä keskusteli aktiivisesti omista verkkokauppakokemuksistaan mm. palvelupolkujen ja verkkokauppaa harjoittavien yritysten palvelumuotoilusta – niin onnistumisista kuin puutteista, jotka ärsyttävät kuluttajaa. Keskustelun aihe laajeni käsittelemään myös yritysten verkkonäkyvyyttä yleensä mm. visuaalisuuden näkökulmasta.
Illan keskusteluissa nousi esiin seuraavat viisi pointtia:
- Kokemukset verkkokauppa-alustojen toimivuudesta vaihtelivat ja todettiin myös, että parin kolmen viime vuoden aikana kehitystä on tapahtunut ja mikroyrittäjällä on myös mahdollisuudet päästä mukaan digitalisaation ja uudenlaisen kaupankäynnin valtavirtaan.
- Toisaalta alan tietoa on edelleen liian vähän, se on hajanaista sekä toimittajalähtöistä ja vertailu eri alustojen ja ohjelmistojen soveltuvuudesta eri käyttötarkoituksiin on hankalaa ja aikaa vievää, jopa mahdotonta.
- Osallistujien vertaiskokemukset eri verkkokauppojen palvelupoluista ja palvelumuotoilusta olivat yhteneväisiä ja vastasivat myös lukuisia aiheesta tehtyjä tutkimustuloksia ja selvityksiä: selkeys, helppous, sujuvuus, selkeät ja monipuoliset maksutavat (mm. mahdollisuus osamaksuun) sekä luotettavuus.
- Keskustelu sivusi koko ajan myös yrityksen yleistä verkkonäkyvyyttä eli kotisivuja ja näkyvyyttä mm. Googlessa. Kotisivut, verkkonäkyvyys, verkkokauppa – kaikki linkittyvät toisiinsa ja tämä tulisi huomioida mm. siten, että verkkokauppa on osa kotisivuja eikä erillinen moduuli.
- Hinta puhuttaa aina ja mikroyrittäjällä taloudelliset resurssit ovat rajalliset. Toisaalta asiakaslähtöisen ja yrittäjälle aikaa säästävän hyvän verkkokaupan rakentaminen tulee nähdä investointina, joka tuottaa tulevaisuudessa. Ja tähänkin teemaan sisältyy totuus siitä, että halvalla ei välttämättä saa hyvää. Kriittiseksi asian tekee se, että huono asiakaskokemus johtaa nykyisen runsaan ja globaalin tarjonnan vallitessa asiakasmenetyksiin saman tien.
Mukana tapaamisessa oli runsas joukko huippuyrittäjiä ja myös Skypen kautta iltaan osallistui useampi kasvuhaluinen yritys. Kuvien kautta pääset hieman tunnelmaan.