• Suomi
  • English

Meri-Lapin ydinryhmäilta – Ruotsin markkinat

Karttaa ei ole saatavissa

Päiväys ja aika
18.06.2019 klo 18:00 - 20:00


Miten luoda kauppasuhteet Ruotsiin?

Moni Meri-Lapin alueen yrittäjä on tätä pohtinut kerran jos toisenkin. Myös ydinryhmässä Ruotsin markkinat, samoin kuin Norjan markkinatkin ovat olleet aiemmin aiheena. Tämä kertoo, että asia mietityttää monia. Kauppasuhteiden avaamisesta oli kertomassa asiantuntija Mikael Blomster, iltaa isännöi Painatuskeskus Finland Oy:n yrittäjä Esa Marttala. Yrittäjällä itsellään on myös vahva kokemus aiheesta.

Ruotsi on lähellä oleva, Suomea selvästi isompi markkina. Lähtökohdat ovat hyvät moneen muuhun maahan verrattuna, koska mailla on yhteistä historiaa, sekä suhteellisen samanlainen talous ja viralliset rakenteet. Yrittäjä ja asiantuntija korostivat molemmat, että hyvistä lähtökohdista huolimatta, kauppasuhteet Ruotsiin eivät synny kerralla, vaan vaativat aikaa.

Illan aihetta alustivat yrittäjä Esa Marttala (oikealla selin) ja asiantuntija Mikael Blomster (puhumassa).

Yrittäjien juttelu lähti heti reippaasti käyntiin. Meri-Lapissa on jo paljon kokemusta Ruotsin kanssa yhteistyöstä. Jaettavaa siis riittää. Omaa kokemustaa toi esiin Tornion Akut, joilla on Ruotsin suurin akkujen verkkokauppa. Heille Ruotsin rajan läheisyys on ollut keskeinen mahdollistava tekijä Ruotsin kaupassa.

Kaupankäynnillä Ruotsin kanssa on pitkä historia, utta mitenkään kyllääntynyt markkina se ei vielä ole. Vienti Ruotsiin on nimittäin tilastojen valossa yllättävänkin vaatimatonta mahdollisuuksiin nähden. Yrittäjien kannattaakin pitää mielessä että historia ei ole tulevaisuuden ennustaja. Toimialoja syntyy iinn nopeasti, että jokin uusi kokonaisuus voi keikauttaa vientiluvut vallan toiseksi. Tilastot tai kulttuuri, mitä on tavannut olla vienti ja myynti Ruotsiin, eivät välttämättä heijastele, mitä ne ovat tulevaisuudessa.

Painatuskeskus Finland toimii jo Ruotsissa. Yrittäjä Esa Marttala kuvassa vasemmalla.

Asiantuntija oli koonnut käytännön vinkkejä myyntineuvottelutilanteisiin Ruotsissa.

  • Valmistaudu huolella, huolehdi, että internetsivut ja esitteet ovat kunnossa. Ruotsalaiset pitävät esitteiden “plaraamisesta”.
  • Ole hyvä kuuntelija, esitä kysymyksiä, mutta älä luennoi liikaa teknisistä yksityiskohdista.
  • Henkilökohtiaset suhteet ovat tarpeen. Ruotsalainen kumppani tai asiakas pitää tavata useaan kertaan.
  • Oma edustaja Ruotsiin, mutta silti osallistu itse.
  • Ole kärsivällinen

Erityisesti teknisten tuotteiden kanssa suomalaiset insinöörikansana pitävät teknisistä yksityiskohdista ja tuovat näin mielellään esille tuotteen erinomaisuutta. Ruotsalaiselle tärkeintä kuitenkin on, että tuote ratkaisee juuri hänen ongelmansa.

Ydinryhmässä on vuoden aikana kasvanut rohkeus tarttua haasteeseen nimeltä Ruotsi. Painatuskeskuksen kokemukset kasvavasta Ruotsin myynnistä toimivat koko ryhmässä intoa nostattavina esimerkkeinä.

Tämän tapahtuman ilmoittautuminen on suljettu.