• Suomi
  • English

Meri-Lapin ydinryhmäilta – mikroyrittäjän ajanhallinta ja kehittämisen vuosikello

Päiväys ja aika
28.05.2019 klo 18:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Ratapihan Ruustinna


 

Toukokuun ydinryhmäiltaa vietettiin upeissa tiloissa Ratapihan Ruustinnassa. Iltaa isännöi Asemapuisto Oy. Yrityksellä on omistuksessa Ratapihan Ruustinnan lisäksi myös Cafe Hertta Kemi, ja Putiikkihotelli Kemi. Ratapihan Ruustinna on kaunis ja avara juhlasali ja catering-palvelu erilaisia tilaisuuksia varten.

Kyseessä on tuore perheyritys, joka on aloittanut toimintasa viime tammikuussa. Tuoreilla yrittäjillä on runsaudenpula, sillä aloituksesta tuli ennakoitua suurempi ja railakkaampi kolmen eri toiminnan myötä. Luonnollisesti uudessa tilanteessa, ja innon ollessa kovaa, myös vauhti kasvaa. Toimontojen ristitulessa riennetän tulipalosta toiseen, ja suunnitelmallinen haltuunotto siirtyi aina tulevaisuuteen.

Illan aiheena onkin kaikkia koskettava “mikroyrittäjän ajanhallinta ja kehittämisen vuosikello”. Jokaisen yrittäjän työ on moneen suuntaan venymistä ja “multitaskausta”, jolloin oma ajanhallinta on tärkeää. Toisaalta aikaa tulisi löytää myös kehittämistyölle. Miten yrittäjä pääsee “niskanpäälle” oman aikataulunsa kanssa, eikä tarvitsisi juosta koko ajan aikataulua kiinni. Hyvin tyypillisesti yritys vielä suunnittelee tässä vaiheessa kesää, kun todellisuudessa työnalla pitäisi olla jo joulu.

Selvästi aihe on yrittäjille tuttu ja tärkeä. Keskusteli polveili laajasti aiheen ympärillä. Yrittäjillä oli erilaisia ideoita ottaa oma vuosikello haltuun, mutta tämän vaikeuden tunnistivat kaikki. Aihetta oli alustamassa, ja samalla hyvinvoinnin näkökulmia tuomassa lehtori Anne Puro Lapin ammattikorkeakoulusta. Ajanhallinta, tai pikemminkin sen hallitsemattomuus liittyy läheisesti myös yrittäjän hyvinvointiin.

Selkeästi keskuteluissa nousi esille priorisointi. Eikä pelkästään ajansuhteen, vaan todellinen kyseenalaistaminen, mitä kannattaa tehdä ylipäänsä. Taustalla oli ajatus, että yrittäjä usein sortuu tekemään turhaa työtä, liian tarkasti, tai kiinnittämään huomionsa vääriin yksityiskohtiin, millä ei olekaan niin suurta merkitystä, kuin yrittäjä itse ajattelee. Työtä priorisoimalla ja mahdollista päästä myös omassa vuosikellossaan “oikeaan kohtaan”.

Töiden ja tehtävien suunnittelu koettiin myös ratkaisevaksi. Osa yrittäjistä panisti hyvään ennalta suunnitteluun. Osalla yrityksistä oli jo alansa puolesta käytössä toiminnanohjausjärjestelmä,joka helpotti myös yrittäjän omaa työnohjausta. Myös oman ajan ottamisen tärkeyttä korostettiin. Rajojen vetäminen, esimerkiksi ilmoittamalla ennakkoon, milloin ei ole tavoitettavissa, on selvästi jo tämän päivän yrittäjien mielestä oikeutettua. Yrittäjän voi toimia menestyksekkäästi, vaikkei olisikaan koko ajan tavoitettavissa.