• Suomi
  • English

Retkibussilla matkaillen Keski-Pohjanmaan luontoon

1.9.2021

Kotimaan matkailukesä on ollut hyvä Keski-Pohjanmaallakin - tai yrittäjien sanoin, viime kesä oli loistava, mutta tämä kesä oli vieläkin parempi!

Keski-Pohjanmaan matkailu on tietyllä tavalla vielä alkutaipaleella, mutta yhteishenki ja kehittämishalu on matkailuyrittäjillämme korkealla. Alueelta löytyy perinteikästä matkailua, mutta yhtenäisenä kokonaisuutena aluetta on kehitetty vasta muutamia vuosia ja pikkuhiljaa on alettu ymmärtää, että Kokkola tarvitsee maakuntaa ja maakunta tarvitsee Kokkolaa. Matkailuyritysten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti ja korona-aika on osoittautunut alueella ainakin pieneksi lottovoitoksi. 100 syytä matkailla Suomessa -kyselyn mukaan 93 prosenttia vastanneista sanoo odottavansa kotimaan matkailulta luontoa, mikä näkyi hyvin myös Keski-Pohjanmaalla menneenä kesänä.

Alueelta löytyy monipuolista kulttuuria, kaunista luontoa ja runsaasti toinen toistaan laadukkaampia tapahtumia, mutta tällä hetkellä alueelta puuttuu yksittäinen suuria turistijoukkoja houkutteleva kohde. Tämä voi olla toisaalta myös vahvuus, ainakin asia, jonka kanssa on osattava elää ja joka pakottaa alueen matkailutoimijat tiiviiseen yhteistyöhön.

Tuorein esimerkki yhteistyön voimasta on Retkibussi Keski-Pohjanmaa -hanke, jonka idea syntyi yrittäjien yhteisestä ideoinnista palvelujen ja kohteiden saavutettavuuden parantamiseksi. Kokkola on helposti saavutettavissa junalla, bussilla ja lentäen. Muun Suomen tapaan Keski-Pohjanmaallakin poikittainen liikenne on heikompaa ja monelta osin koulukyytien varassa, eli kesäaikaan julkisen liikenteen tarjonta on vähäistä.

Ratkaisuksi tähän ongelmaan kehitettiin Retkibussi, joka kattaisi koko maakunnan ja mahdollistaisi matkailukohteiden saavuttamisen julkisella liikenteellä. Retkibussi Keski-Pohjanmaa rahoitettiin Keski-Pohjanmaan liiton myöntämällä EAKR rahoituksella sekä Keski-Pohjanmaan kuntien kuntarahaosuuksilla.

Syntyi kaksi, tai laskentatavasta riippuen neljä, runkoreittiä, jotka mahdollistivat matkailijoiden ja paikallisten kulkemisen kesän aikana. Reitit kattoivat alueen merkittävimmät retkeilykohteet mm. Ohtakarin kalastajakylän ja hiekkadyynit, Öjan kalastajakylän retkeilyreitteineen, Kaustisen kulttuurialueen ja Salamajärven kansallispuiston.  Alkukankeuden (mm. korona ym.) reitit saatiin käyttöön juhannuksen jälkeen ja toimintaa jatkettiin elokuun ensimmäisen viikon loppuun. Loppujen lopuksi toiminta-aika kattoi kuumimman lomasesongin ja tulokset olivat lupauksia herättäviä.

Matkailijat löysivät Retkibussin ja olikin ilahduttavaa huomata retkeilijöiden matkustavan bussilla rinkka selässä vaeltamaan. Myös lapsiperheet löysivät bussin, sillä noin kolmannes matkustajista oli alle 12-vuotiaita lapsia. Ja näkyipä joukossa myös isovanhempia ison lapsikatraan kanssa matkalla uimarannalle – mikä sen helpompaa kuin hypätä bussiin! Lisäksi polkupyörien määrä yllätti, sillä noin 10 prosentilla matkustajista oli polkupyörä mukanaan.

Mitä Retkibussista jäi kokonaisuutena mieleen? Lyhyelläkin markkinoinnilla matkustajia saatiin hyvin reiteille ja pystyttiin mahdollistamaan matkustaminen eri puolille Keski-Pohjanmaata. Palaute oli hyvää sekä käyttäjiltä että yrittäjiltä ja jatkoa toivottiin vahvasti. Miten jatkon kanssa sitten käy, sen lähiajat näyttävät, suunnitelmat ovat muhimassa ja uusia ideariihiä viritellään, mutta se on varmaa, että tilausta on ja poimimalla tämän kesän kokeilusta rusinat pullasta Retkibussi-ideaa kannattaa jalostaa eteenpäin.

 

Janne Vähäkangas

Yrityskehittäjä, projektipäällikkö

+358 (0) 400 727099

KOSEK – Kokkolanseudun Kehitys Oy

Kauppatori 5

67100 Kokkola

 

Comments are closed.