• Suomi
  • English

Paikallista pöhinää ja kansainvälisiä kanavia – verkostot ovat mikroyrittäjän vahvuus

Kevään alkupäivinä (3.-4.4.2019) Oulussa Valkean kokoustiloissa kävi hyörinä, kun mikroyrittäjät löysivät uusia yhteyksiä ja tapasivat vanhoja yhteistyötahoja. Suurin osa oli käynyt myös aiemmissa tapahtumissa ja ensikertalaisten suusta kuului, että vierailu ei varmasti jäisi viimeiseksi. Verkostoituminen oli palautteen mukaan luontevaa ja sen voima nähtiin valtavana. Osallistujia mahtuu tuleviin tapahtumiin vielä lisää ja tämä onkin tärkeää, jotta verkostot eivät muodostu ns. kuplaksi, vaan ovat jatkuvasti uudistuva voimavara, josta omaan yrittäjyyteen saa tukea ja vauhtia.

Paljon viitattu talousmaantieteellinen tutkimusnäkökulma (Bathelt, Malmberg & Maskel 2004) paikallisesta pöhinästä ja kansainvälisistä kanavista sopii hyvin mikroyritysten verkostoitumisen merkityksen analyysiin. Yritysmaailmassa ei ole hyvä operoida yksin, vaan kehittymistä ja oppimista tapahtuu etenkin tiiviissä kanssakäymisessä. Tiedon paikallisen pöhinän ulkopuolella tapahtuvasta kehityksestä tulisi välittyä yrityksille, jotta ei jäädä omaan kuplaan – ja parhaimmillaan tätä kautta syntyy uusia kumppanuuksia ja yrityskontakteja.

Pohjoisen työpajan ”Kestääkö kasvusi?” teeman alla kuultiin inspiroivia yritystarinoita hyvin monenlaisista kasvun poluista. Kaikkia yritystarinoita yhdisti yrityksen kyky vastata ulkopuolelta tulevaan tarpeeseen ja palautteeseen, tehdä omanlainen kasvutarina yhdistäen sisäistä ja ulkoista kutsua. Monen korviin taisi jäädä kaikumaan Bella-veneiden perustajan Raimo Sonnisen viesti:

” Hauskaa pitää olla ja tulosta pitää tehdä”!

Jäämme odottamaan, että pöhinä kovenee ja kanavat vahvistuvat seuraavassa tapahtumassa, joka järjestetään Rovaniemellä 19-20.9.2019 teemalla "Näin met kasvama". Toivottavasti tapahtumaan saadaan runsain mitoin uusia ”vakiokävijöitä” ja näin verkosto kasvaa yhä laajemmaksi ja päivittää kaikkien siihen kuuluvien osaamista viihdyttävällä ja hauskalla tavalla - melkein itsestään. Nähdään Rovaniemellä syyskuussa!

JK. Tutustu myös tapahtuman videoihin MicroENTREn YouTube -kanavalla!

Tutkijatohtori Katariina Ala-Rämi
Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutti
Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE
katariina.ala-rami@oulu.fi

Comments are closed.