• Suomi
  • English

Näin yrittäjä voi mitata hyvinvointiaan ja työssäjaksamista

yrittäjän hyvinvointi
Raija Eskola Raijan Fysiopisteeltä Nivalasta ohjaa projektitukija Eeva Leinosta.

”Kun tykkää työstään, ei huomaa tekevänsä sitä kotonakin”, kuvaa yrittäjän flowta Raijan Fysiopisteen yrittäjä Raija Eskola Nivalasta. Raijan Fysiopiste on mukana MicroEntren ja Työterveyslaitoksen toteuttamassa Mytty-hankkeessa, ja on osallistunut siinä yrittäjän hyvinvointimittaukseen. Yrittäjän hyvinvointi on tärkeää, mutta miten ja miksi yrittäjän kannattaa mitata hyvinvointiaan?

Moni yrittäjä rientää eteenpäin innostuksen vallassa tai vähintäänkin yrittämisen huumassa. Monitaitoisella mikroyrittäjällä päivät täyttyvät erittäin monenlaisista tehtävistä.  Yrittäjän hyvinvointi ja jaksaminen ovat nousseet esille vasta viime vuosina.

Suomen Yrittäjien viime toukokuinen yrittäjägallup selvitti, kuinka jopa lähes neljännes alueen yrittäjistä kokee olevansa uupunut. Samalla 34% yrittäjistä on kokenut oman jaksamisen merkittävänä kasvun esteenä. Pandemian vaikutukset talouteen luultavasti vain pahentavat tilannetta. Loppujen lopuksi, vaikka olisi kuinka innostunut asiastaan, ei palautumatta jaksa.

Yrittäjän hyvinvointia voidaan kuitenkin tukea. Mytty hankkeessa yhtenä osa-alueena mitataan yrittäjän fyysisen ja henkisen jaksamisen elementit ja lähdetään kehittämään niitä.

Sykevariaatio-mittaus on yksi tapa lähteä selvittämään yrittäjän hyvinvointia

Sykevariaatiomittauksella saadaan tietoa sekä yrittäjän fyysisestä, että myös psyykkisestä kuormituksesta ja palautumisesta. Tämän tiedon pohjalta voidaan kehittää yrittäjän työnteon, palautumisen ja levon suhdetta.

Arjessa kuormittavat asiat voivat olla yllättäviäkin. Yrittäjänkin päivä koostuu erilaisista milloin palauttavista, ja milloin stressaavista hetkistä. Myös päiviin tarvitaan palattavia hetkiä.

Mytty eli mikroyrittäjien työkyky ja tuottavuus -hankkeessa Työterveyslaitos tekee osallistuville yrityksille sykevariaatiomittauksen. Mittauksen raportista yrittäjä saa tietoa muun muassa:

  • unen määrän riittävyydestä ja sen palauttavuudesta,
  • mitä ovat omat hyvinvointia edistävät toimet sekä
  • liikunnan kuormituksesta ja siitä palautumisesta.

Sykevariaatiomittaus on toki vain yksi osa yrittäjän työkyvyn tukemista. Hankkeen aikana yrittäjä saa tukea yksilö- ja ryhmäohjauksesta ja pääsee aidosti pysähtymään ja tarkastelemaan omaa tilannetta. Hän saa myös konkreettisia välineitä oman työkykynsä parantamiseksi. Ja niistäkin asioista, jotka ovat kunnossa, esimerkiksi riittävä uni, kannattaa iloita, ne ovat voimavaroja.

Mytty -hanke alkoi viime keväänä. Uudet ryhmät aloittavat tammikuussa 2021 Nivala-Haapajärven, Kalajoen, Raahen ja Ylivieskan alueilla. Ryhmiin mahtuu vielä mukaan!

Hanke toteutetaan Työterveyslaitoksen ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Microentren toteuttamana. Hanke on suunnattu mikro- ja pk-yrityksille työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseksi. Sitä rahoittaa Euroopan rakenne- ja investointirahastot.

*) Blogiteksti päivitetty 13.1.2021

Oletko kiinnostunut osallistumaan Mikroryitysten tuottavuus ja työkyky -hankkeeseen? Ota yhteyttä: Eeva.leinonen@oulu.fi

Comments are closed.