• Suomi
  • English

Mistä keinoja matkailualan elpymiseen ja uuteen nousuun?

Vuosi sitten tammikuussa teimme innoissamme valmisteluja päästäksemme aloittamaan TourSME-hanketta, jossa:

Pienet (maaseutu)yritykset kehittävät kansainvälisiä matkailijoita houkuttelevia, rajat ylittäviä matkailupaketteja Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Vienan Karjalan alueella

Usko matkailualan mahdollisuuksiin oli, ja on edelleen luja; matkailijoiden kiinnostus on viime aikoina kansainvälisestikin kohdistunut kasvavassa määrin erilaisiin ympäristöarvoihin, kuten puhtaaseen luontoon ja hiljaisuuteen. Vähitellen alkoi kuulua huolestuttavia uutisia uudesta, Covid-19-viruksesta maailmalta, mutta siinä vaiheessa uhka Suomen kannalta tuntui kaukaiselta ja ehdimme aloittaa hankeen helmikuun 2020 alussa, mielessämme Visit Finlandin Matkailun tiekartan 2015–2025 tavoitteet (kuva alla).

(Kuva: Visit Finland: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/tuotekehitys-ja-teemat/tuotekehitys-ja-teemat-lyhyesti)

Koronan iskiessä Suomeen, alkoi pandemiaksi kehittyminen konkretiositua, joten hankkeen toimenpiteitä on jouduttu muokkaamaan monta kerta uusiksi. Covid-19 on kuitenkin jopa vahvistanut edellä mainittujen Suomen vahvuuksien – puhtaan luonnon, harvaan asutuksen ja ruuhkattomuuden – arvostusta. Haasteet eivät ole kuitenkaan vielä voitettuja, vaikka rokotuksen alettua toivo paremmasta alkaa tuntua hiukan todellisemmalta, matkailuyritysten kannalta alkaa olla jo niin sanottu yhdestoista hetki päästä sanoista tekoihin.

Uudenlaista matkailutuotteistamista ja -toimintaa?

Pohjois-Pohjanmaalla vuoden syksyn 2020 yöpymiset ylittivät vuoden 2019 vastaavan ajan yöpymiset (https://www.pohjois-pohjanmaa.fi/kehittaminen/ennakointi-ja-tilastotieto/matkailu/). Kotimaiset matkailijat toimivat hyvänä kohderyhmänä uusille ja parannetuille tuotteille ja tuotepaketeille myös sellaisessa tarjonnassa, jota ei ehkä aikasemmin ole huomattu markkinoita eikä lähimatkailijat/alueen mökkeilijät välttämättä edes tiedä.

Esimerkiksi sieniretki päättyen ruuan laittoon kattaa oikeastaan kaikki yllä olevan kuvan aktiviteeteista yhdessä paketissa – terveellistä luksusta ja urheilua luonnon helmassa oppien uusia taitoja, jotka pohjautuvat vahvasti suomalaiseen kulttuuriin!

Yrittäjä – tai yrittäjyydestä kiinnostunut, vaikkapa osa-aikaisena toimimaan, mieti hetki: onko sinulla palvelu, tai kenties  vasta idea tai taito, mutta asiakkaat eivät tunnu löytävän – tai ehkä et ole vielä osannut sitä tarjota, koska se tuntuu vähäiseltä/rittämättömältä? Mutta jos sinä tiedät parhaat kalapaikat, kenties toinen tarjoaa viihtyisän majoituksen, kolmas osaa kokata ja neljännellä on tila-auto käytettävissä, niin yhdessä teillä muodostuu varsin monipuolinen ja kattava tuotepaketti, joka pitäisi saada asiakkaiden löydettäväksi.

Kiinnostus riittää, sinulla ei tarvitse olla vielä yhteistyökumppaneita, TourSME-hankkeeseen ovat edelleen tervetulleita kaikki matkailualan yrittäjien lisäksi myös matkailualan yrittämisestä kiinnostuneet. Osallistuminen on yrityksille maksutonta eikä sido mihinkään. Sen sijaan tulemalla mukaan hyödyt hankkeesta:

Verkostoitumalla kumppaneita niin kotimaasta kuin Venäjältä

Lisää kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita

Ajankohtaista matkailualan koulutusta

Matkailuideoita ja nopeita kokeiluja

Mahdollisuus pilotoida kehitettyjä tuotteita

Mahdollisuus esitellä matkailutuotteita/palveluita kv-matkanjärjestäjille

Aiheesta enemmän allekirjoittaneelta tai hankkeen projektipäälliköltä Kyllikki.Taipale-Erävala@oulu.fi tai kotisivuilta (tiedot lopussa).

Pistä ajankohta 18.2.2021 klo 12:30 – 15:00 jo kalenteriisi, sillä hankkeessa on tarjolla todella mielenkiintoinen maksuton Zoom-webinaari, jossa kuulet mm. Ville Haapasalon mietteitä lähialuematkailun tulevaisuudesta:

TOURIST EXPERIENCES NEXTDOOR

The webinar is about cross-border cooperation of travel companies, the future of travel industries, virtuality in tourism, and green thinking in tourism.

KEYNOTE SPEAKERS: Ville Haapasalo, Viktor Bychkov, Anu Nylund, Laura Olin

Tarkempaa tietoa webinaarista ja siihen ilmoittautumisesta lähiaikoina hankkeen virallisissa tiedotuskanavissa!

 

Kehittämisterveisin Katariina Ala-Rämi

Oulun yliopisto, MicroENTREn erikoistutkija

katariina.ala-rami@oulu.fi, p. 050-3509471

 

Hankesivut: https://kareliacbc.fi/index.php/en/projects/tourism-cooperation-between-smes

Facebook: https://www.facebook.com/TourSMEKareliaCBC/

 

Comments are closed.