• Suomi
  • English

Ministeri Mattila vieraana Kerttu Saalasti -seminaarissa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kunnioitti vierailullaan 16. Kerttu Saalasti -seminaaria Oulaisissa 10. lokakuuta. Oulun yliopiston Oulun Eteläisen instituutin ja Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksen järjestämän tilaisuuden teemana oli Menestyvien mikroyritysten Pohjois-Suomi. Ministerin lisäksi vuoropuhelumaiseen keskusteluun osallistui yrittäjiä, tutkijoita ja järjestöjen edustajia. Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten auditorioon oli kokoontunut noin 60 henkilöä kuuntelemaan alustajien ja panelistien vuoropuhelua.

kerttu-saalasti-seminaari_29609290874_oMinisteri Mattilan puheenvuoro käsitteli sote-yritysten mahdollisuuksia muutoksessa.

-Mikroyritykset ovat osa sote-uudistusta. Tarvitsemme lisää innovaatioita ja yhteistyötä eri sektoreiden välille. Digitalisaatiolta odotetaan paljon toiminnan uudistamisessa, mutta se edellyttää mikroyrityksiltä luovuutta, kertoi Mattila. Ministeri arvioi Suomella olevan mahdollisuudet terveysteknologian viennin huippumaaksi. Hän myös kehui Oulun eteläistä aluetta mikroyrittäjyyteen profiloitumisen esimerkkialueeksi.

kerttu-saalasti-seminaari_29610120993_oMikroyritysten innovoinnista ja kasvusta alustanut Anne Mattila (AM Bonus oy) on kokenut, että pienyrittäminen vaatii innostusta, tietoa, investointia ja myös rahaa. Ongelmana mikroyrityksen kannalta on, etteivät isot yritykset välttämättä ota mikroyrityksiä tosissaan. Suuri haaste on pula ammattitaitoisesta työvoimasta ja ammattiin valmistuneiden käytännön osaamisen puute. Mattila toivoi myös rahoitusta myynnin kehittämiseen.

- Myynti on se, jossa brakaa eniten. Esimerkiksi EU-hankkeista ei saa myyntiin rahaa. Turha kehittää, jos ei saa myytyä, lähetti Mattila terveisiä yritysrahoittajille.

Yrittäjä Jouni Anttila (Projant oy) kuvaili alustuksessaan, kuinka digitalisaatio voi madaltaa kasvun kynnystä. Uudet teknologiat tuovat mahdollisuuksia kehittää sijainnista riippumattomia palveluita ja samalla yrityksen fyysisen sijainnin merkitys vähenee.

kerttu-saalasti-seminaari_30204982206_o-Ihmiset alkavat vähitellen hyväksyä, että meistä tiedetään kaikki. Automaatiot alkavat keskustella keskenään ongelmia ratkoen. Lopulta palveluntuottajalla ei ole merkitystä vaan ainostaan ratkaisuilla, Anttila esitti provokatiivisiksikin tarkoitetuissa väitteissään. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kommentoi alustajien puheenvuoroja panelistina.

-Lukiolaisten halukkuus lähteä yrittäjäksi on moninkertaistunut viime vuosina. Siksi onkin hyvä kysymys, miten ammattikorkeakoulut ja yliopistot ottavat vastaan nämä yrittämisestä innostuneet nuoret, Kolehmainen muistutti.

kerttu-saalasti-seminaari_29610107303_oNuoren yrittäjän uskalluksesta kertoi oman esimerkkinsä kautta Asmo Saloranta (Asmo Solutions). Salorannan mukaan yrittää kannattaa aina, kunhan ei ota liian suuria taloudellisia riskejä alkuvaiheessa.

-Luovempia rahoituskeinoja kuten joukkorahoitusta kannattaa kokeilla, jos pankista ei anneta lainaa. Ei muuta kuin yrittämään - aina voi yrittää uudelleen!, rohkaisi Saloranta.

Tilaisuudessa kuultiin myös MicroENTREn tutkijoiden alustukset sekä virkeä yleisökeskustelu. Yrittäjistä koostuneessa paneelissa olivat Marjo Kolehmaisen lisäksi Raija Kara (Suomen Mikroyrittäjät ry), Tapani Sipilä (Oulaisten yrittäjien pj.), Sini Laulumaa (Talouspalvelu RIIHI oy) ja Jari Kotajärvi (Raahen Talonhoito oy).

 

Comments are closed.