• Suomi
  • English

Mikroyrittäjyyden arvostus. Onko sitä?

Usein kuulen puhuttavan yrittäjien arvostuksesta. Toisten mielestä yrittäjyyttä ei arvosteta riittävästi, kun taas toisten mielestä yrittäjät ovat jopa etuoikeutettuja. Jotkut taas tuntuvat pitävän yrittäjiä supersankareina ja vastapainoksi tietysti toiset lähes huijareina. Näkökulma taitaa riippua hyvin paljon siitä keneltä sitä kysyy.

Usein kuulen kuitenkin mikroyrittäjistä puhuttavan seuraavaan tyyliin ”sillä on joku sellainen pikkufirma” tai ”eikös se joku yrittäjä ole olevinaan”. Pienyrittäjään tuntuukin hyvin usein liittyvän negatiivinen kaiku jostain syystä, vaikka tälläkin foorumilla on tullut hyvin selväksi että mikroyritykset ovat erittäin tärkeä osa yhteiskuntaamme.

Mitä se mikroyrittäjä sitten tekee? Otetaan esimerkiksi kuvitteellinen yritys joka valmistaa uudenlaista tuotetta missä on kilpailijoista erottuvia pieniä tai suurempia ominaisuuksia. Yritys pyörii yrittäjän työpanoksella ja hän hyödyntää yhteistyöverkostoa niihin osa-alueisiin joita ei itse pysty toteuttamaan. Yrittäjä toteuttaa ehkä itse tuotekehitystä, valmistusta, myyntiä, markkinointia, laskutusta ja tietysti hoitaa muut juoksevat asiat. Yrittäjän täytyy siis ymmärtää hyvin tuotekehitystä ja pystyä toteuttamaan sitä jotta pysyy ajan hermolla. Yrittäjän täytyy myös hallita valmistus ja ehtiä toteuttamaan sitä. Tämän lisäksi tuotteen myyntiin ja markkinointiin täytyy olla huomattavan paljon aikaa ja osaamista. Tietysti talousasiatkin pitäisivät olla hanskassa ja kaikki muut juoksevat asiat hoidetaan muiden hommien lomassa. Kaiken hyvän lisäksi pitää myös pystyä ottamaan riskejä ja oppia elämään jonkin asteisessa epävarmuudessa ja johtamaan jollain tavalla sitä yhteistyöverkostoakin. Toki se yrittäjän mielikuvitus voi joskus olla lennokasta, ajatusmaailma ja näkökulma asioihin voi olla erilainen kuin vaikkapa palkkatöissä olevan insinöörin, mutta siksihän hän onkin yrittäjä.

Itse arvostan yrittäjyyttä suuresti ja jos minulta kysytään, niin mieluummin sitä arjen sankarin viittaa pukisin mikroyrittäjien harteille. Muistetaanpa siis kaikki yrittäjät ja yrittäjien kanssa työskentelevät puhua positiiviseen sävyyn yrittäjistä ja viedä positiivista kuvaa yrittäjyydestä eteenpäin!

Marko Merkkiniemi / Naturpolis Oy

Comments are closed.