• Suomi
  • English

Harrastuksesta ammatiksi – luovan alan yrittäjän urapolku

Moni luovan alan, kuten musiikin, harrastaja haaveilee hankkivansa toimeentulonsa harrastuksensa avulla. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tekemisen ammatillistaminen ryhtymällä mikroyrittäjäksi. Raiku Recordsin Tommi Ilonen kuvaa mielenkiintoisessa kirjoituksessaan musiikkialan yrittäjänä toimimisen eri puolia omaa tarinaansa avaten: http://www.raikurecords.com/musiikki-yrittaminen/musiikki-yrittaminen-1-ne-pienet-purot/.

Ilosen mukaan musiikkialalla on tänä päivänä yleistä, että tulot generoituvat monen eri lähteen ja tekemisen roolin kautta. Musiikin ammattilainen voi toimia esimerkiksi säveltäjänä, opettajana, esiintyjänä ja yrittäjänä. Poikkeuksiakin toki on: jollekin virka kaupungin orkesterissa voi olla unelmien täyttymys. Kuitenkin on yhä yleisempää, että musiikkialan ammattilaisen työ on sesonkiluonteista ja vaihtelevaa. Esimerkiksi Ilosen elämässä kesät kuuluvat pääosin keikkaillen ja talvet opettaen. Yrittäjän perinteiset ominaisuudet, kuten periksiantamattomuus ja uteliaisuus, kuuluvat myös musiikkialan moniosaajan työkalupakkiin. Pätkä- ja keikkatyö on alalla enemmän sääntö kuin poikkeus, joten sitkeyttä ja omaehtoisuutta tarvitaan. Epävarmuutta voi Ilosen mukaan hallita perinteisin keinoin, liikkumalla paljon, huolehtimalla kunnostaan ja viettämällä aikaa läheistensä kanssa.

Erityisen painoarvon Ilonen antaa yrittäjätoiminnan huolelliselle suunnittelulle. Tämä on tekemisen osa-alue, jonka merkitys musiikkialalla korostuu ja kasvaa jatkuvasti, ja jossa alan freelance-toimijoilla on perinteisesti ollut petraamista. Kuudella kielellä puhumisen lisäksi soolokitaristi voisikin paneutua myös kirjanpidon keskeisiin termeihin. Elämä on täynnä yllätyksiä, eikä vähiten muusikon tai musiikintekijän uralla, jossa työtä voi olla välillä vaikea löytää ja eri projekteja voi olla vaikeaa hinnoitella. Kilpailu alalla on myös kovaa. Ilonen kuitenkin huomauttaa, että tappiolliset kaudet voi kompensoida esimerkiksi puskurirahaston avulla. Tämä kaikki vaatii talouden hallintaa ja suunnittelua taiteen tekemisen ohessa.

Musiikkia tehdään lähes aina intohimosta ja rakkaudesta lajiin. Varsinkin kesällä Suomi on pullollaan musiikkitapahtumia laajalla kattauksella, perinteisistä juhannustansseista erilaisten niche-markkinoiden erikoistapahtumiin. Tästä syystä ehdotankin, että jokainen lukija edes yhtenä kesäpäivänä jättäisi mökkisaunan lämmittämättä ja suuntaisi kohti lähintä sävelten satamaa, musiikin pariin. Musiikki on parasta livenä, ja juuri elävästä musiikista alan ammattilaiset saavat tänä päivänä yhä suuremman osan hyvin ansaituista tuloistaan.

 

Markus Rytinki

Tutkijatohtori

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE

markus.rytinki@oulu.fi

 

 

Comments are closed.